Imaginea pozitivă despre modul în care au gestionat epidemia de coronavirus a dus la o creștere a sprijinul pentru naţionaliştii scoţieni.
Trebuie menționat că procentajul opiniilor favorabile independenţei este în prezent cel mai ridicat înregistrat vreodată de YouGov, potrivit agerpres.ro
Dreptul de a cere un nou vot popular
La referendumul din 2014, scoţienii au respins independenţa în proporţie de 55%. Între timp, sondajele realizat în ultima vreme au arătat că între timp opinia majoritară s-a schimbat.
Partidul Naţional Scoţian (SNP), aflat la guvernare la Edinburgh, insistă că are dreptul să ceară un nou vot popular, însă premierul Regatului Unit, Boris Johnson, susţine că referendumul din 2014 a fost decisiv şi trebuie respectat.
Sondajul citat sugerează de asemenea că SNP este pe cale să obţină o majoritate fără precedent în parlamentul Scoţiei la alegerile de anul viitor. Ar putea urma o confruntare constituţională cu Londra, apreciază Reuters.
Mare parte din opiniile separatiste par legate de divergenţele între conducerea Scoţiei şi cea a Regatului Unit în general. Circa 72% din cei care au răspuns o apreciază pe Nicola Sturgeon, liderul SNP şi prim-ministru al guvernului scoţian, în schimb nivelul de aprobare pentru Johnson este de doar 20%.
YouGov mai arată că 52% din alegători consideră că Scoţia se îndreaptă într-o direcţie bună – cu 20 de puncte procentuale mai mulţi decât cu un an în urmă.
Guvernul condus de Sturgeon, care răspunde de politica de sănătate, a avut o abordare mai prudentă decât cel de la Londra în privinţa epidemiei de coronavirus.
În Scoţia – unde trăieşte 10% din populaţia Regatului Unit – nu s-a mai înregistrat niciun deces cauzat de infamul coronavirus de la jumătatea lui iulie.
Regatul Unit, care utilizează o metodologie mai largă pentru înregistrarea deceselor, a raportat în acelaşi interval 1362 de morţi. Sondajul YouGov a fost efectuat în perioada 6-10 august pe un eşantion de 1142 de adulţi.