Regatul Unit este alături de Washington în privința coordonării sancțiunilor
„În privința problemelor globale pe tema corupției și a finanțărilor ilicite, ne aflăm într-un strâns parteneriat cu Regatul Unit”, a declarat Janet Yellen, șefa Trezoreriei americane (echivalentul ministrului de finanțe, n. red.). „Statele Unite apreciază Regatul Unit”, a adăugat Antony Blinken, secretarul de stat american, scrie ft.com
Ca să evidențieze aceste sentimente calde și să marcheze lansarea acestui parteneriat, Statele Unite au ajuns chiar să impună propriile sancțiuni împotriva a doi guatemalezi. Sancțiunile au fost impuse „în strânsă colaborare cu Regatul Unit”, se arată într-o declarație.
Statele Unite au evidențiat deja același tandem prin diverse măsuri adoptate anul trecut, dar cele două țări marcau un eveniment și mai important: Statele Unite și Regatul Unit cooperează în tandem ca să îndrepte lumea.
Josh Rudolph, fost director pentru relații economice globale în Consiliul Securității Naționale de pe vremea lui Barack Obama, a declarat că, prin impunerea unor sancțiuni împreună cu alte state, Trezoreria SUA „aprobă un lucru important”.
Pe data de 25 martie, cele două țări au impus sancțiuni comune și asupra unei corporații militare din Myanmar. Asemenea demersuri sunt estimate drept victorii utile atât pentru Londra, cât și pentru Washington, poate mai puțin din cauză că urmărirea unor ținte în diverse jurisdicții le sporește eficacitatea, și mai mult de dragul unui anume simbolism.
Londra dorește să fie văzută cimentându-și relațiile cu SUA
În privința Regatului Unit, aflat înaintea Brexitului, în absența unui acord comercial rapid cu SUA și date fiind tensiunile pe tema frontierei din Irlanda de Nord, Londra dorește să fie văzută cimentându-și relațiile cu SUA și demonstrându-și astfel ‚greutatea’ la nivel mondial. Pentru Statele Unite, diversele planuri afișate de Administrația Biden au nevoie de niște parteneri care să le susțină declarațiile potrivit cărora ea sprijină niște principii în atât de doritul ‘concert’ al democrațiilor, cum ar fi apărarea drepturilor omului și lupta împotriva corupției.
„Regatul Unit rămâne încă prima noastră destinație atunci când se pune problema unor sancțiuni impuse împreună cu Europa”, a declarat Rudolph. „Înainte de Brexit, Marea Britanie a fost cea care ne-a ajutat întodeauna să ne impunem poziția în Europa la nivel general și, în particular, în privința sancțiunilor UE – de la preparativele de ordin tehnic la strategia diplomatică de pe continent”.
Heather Conley, expert în Europa la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, spune că această abordare în comun a oferit totodată și un util impuls, puternic și prietenesc, dat Europei”, pentru a o încuraja să înainteze în procesul consensual care, în opinia ei, ar fi fost altfel mai lent.
UE și Regatul Unit se află într-o competiție strategică, a declarat dna Conley, care a lucrat și în Administrația George W. Bush, ea adăugând că ambele părți doresc să demonstreze că pot acționa cu “cel mai mare efect”. “Atât Bruxelles-ul, cât și Londra sunt hotărâte să demonstreze că modelul lor este cel mai bun”.
Un oficial al Trezoreriei SUA a declarat că Administrația Biden caută prilejuri ca să colaboreze cu țări care gândesc la fel, urmărind oriunde este posibil niște acțiuni aliniate și complementare din dorința de a-și promova politica externă și interesele vizând securitatea națională.
Deși UE s-a aliniat recentelor sancțiuni impuse de SUA statului Myanmar, impunându-și propriile sancțiuni cu o lună mai târziu, organizația încă nu dispune de un regim de sancționare în bloc a corupției.
Statele Unite încearcă să o prindă din urmă
În unele cazuri, Statele Unite încearcă să o prindă din urmă. În privința primelor sancțiuni impuse de Biden după instalarea în funcție, Washingtonul a impus niște sancțiuni care fuseseră deja adoptate de UE și de Regatul Unit ca urmare a hărțuirii lui Aleksei Navalnîi, un politician rus de opoziție. La sfârșitul lunii martie, Statele Unite au acționat la unison și cu Regatul Unit și cu Canada, în paralel cu măsurile adoptate de Uniunea Europeană împotriva unor oficiali chinezi ca urmare a tratamentului la care sunt supuși uigurii din provincia Xinjiang.
Dar Statele Unite au fost lăsate în derivă după un timp. Un înalt oficial al administrației a declarat pentru Financial Times că țara se gândise să impună pe 15 aprilie niște sancțiuni vizând datoriile Rusiei, excluzând bursele și incluzând o perioadă treptată, în speranța că asta i-ar încuraja pe aliați să-i urmeze exemplul. Dar încă nu au apărut asemenea șanse nici din partea UE și nici din partea Regatului Unit.
Sursă foto: Dreamstime