Regatul Unit planifică o reducere masivă a forței militare

Anterior, guvernul britanic a publicat un document care prezintă priorităţile sale de politică externă şi de apărare, şi în care apreciază că Regatul Unit trebuie să fie „mai bine echipat pentru o lume mai competitivă”, conform reuters.com

„Forţele armate… trebuie să gândească şi să acţioneze diferit, ele nu vor mai fi privite ca o forţă la care să se apeleze în ultimă instanţă ci vor deveni o forţă activă mai prezentă în lumea întreagă”, a spus Ben Wallace în faţa parlamentului, potrivit sursei menționate.

Sub influența căror factori a fost luată decizia respectivă?

„Creşterea gradului de pregătire pentru desfăşurarea în teren şi a avantajului tehnologic vor însemna că un efect mai mare poate fi obţinut cu mai puţini oameni. De aceea am luat decizia de a reduce mărimea armatei de la puterea actuală de 76.500 de membri ai personalului instruiţi, la 72.500 până în 2025”, a adăugat ministrul britanic al Apărării.

De asemenea, prim-ministrul Boris Johnson a confirmat anterior că bugetul apărării va rămâne deasupra ţintei NATO de 2% din PIB în cadrul unei discuţii cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„Investiţiile crescute în apărare aduc cheltuielile totale din Regatul Unit la 2,2% din PIB, semnificativ deasupra obiectivului NATO”, i-a spus Johnson lui Stoltenberg, conform unei stenograme publicate de Downing Street.

Anunțul Londrei privind arsenalul său nuclear

Guvernul britanic a decis să ridice plafonul arsenalului nuclear al ţării, o premieră de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, după cum reiese din documentul de revizuire strategică în materie de securitate, apărare şi politică externă făcut public marţi, transmite afp.com

Această revizuire strategică, prima după ieşirea completă a Marii Britanii din Uniunea Europeană şi una din cele mai importante de după Războiul Rece, ridică Rusia la rangul de ameninţare majoră pentru Regatul Unit şi arată o voinţă de focalizare a intereselor britanice pe zona indo-pacifică.

„Obiectivul principal al acestei revizuiri, cea mai completă de după Războiul Rece, este de a face Regatul Unit mai puternic, mai sigur şi mai prosper, în acelaşi timp cu apărarea valorilor noastre”, a declarat premierul Boris Johnson în faţa deputaţilor.

„Chiar dacă am dori, şi nu dorim, Marea Britanie nu ar putea niciodată să se închidă în ea însăşi sau să se limiteze la orizontul îngust al unei politici externe regionale”, a continuat Boris Johnson.

Sursă foto: INQUAM Photos, Melinda Nagy