Șocul este dur pentru Regatul Unit. Potrivit cifrelor publicate miercuri de Oficiul Național de Statistică (ONS), economia britanică a suferit în al doilea trimestru o contracție record de 20,4%. În două trimestre (primul arată deja o scădere de 2,2%), pandemia a șters 17 ani de creștere economică.

Această scădere de la un trimestru la altul, care nu este decât o primă estimare, este cea mai importantă anunțată de o economie dezvoltată, în fața Spaniei, –18,5% (chiar dacă, pe tot primul trimestru, căderea este mai rea de partea spaniolă, -22,7% față de 22,1% pentru Regatul Unit). Pe un an, produsul intern brut (PIB) al Marii Britanii s-a contractat cu 21,7%. Țara se confruntă cu “cea mai rea recesiune înregistrată vreodată”, precizează ONS. Trebuie spus că Londra a decis mai târziu închiderea generală a țării. Aceasta a contribuit la un prim val de epidemie mai puternic și mai lung de cealaltă parte a Mânecii, cu o ridicare a restricțiilor decalată și mai treptată față de restul Europei: ultima fază a izolării, prevăzută pentru 1 august, a fost întârziată cel puțin cu două săptămâni.

În detaliu, potrivit ONS, consumul privat, în scădere cu 23,1%, explică peste 70% din această cădere record – Regatul Unit este o economie a serviciilor din anii 1980. Consecință a crizei, toate sectoarele de activitate sunt afectate, scriu francezii de la Les Echos.

În cursul celui de-al doilea trimestru, producția industrială a scăzut cu 16,9%, cea a serviciilor a pierdut în același timp 19,9%. Dar sectorul construcțiilor este cel mai penalizat, cu o prăbușire de aproape 35%.

„Am spus deja că timpurile dificile urmează și cifrele de astăzi confirmă că timpurile dificile sunt aici”, a declarat ministrul finanțelor, Rishi Sunak, după publicarea comunicatului. „Sute de mii de persoane și-au pierdut deja locurile de muncă și, din păcate, mulți alții le vor pierde în lunile următoare”.

Situație în continuare incertă

Totuși, totul nu este atât de sumbru în ansamblul cifrelor publicate miercuri dimineață de ONS. Din mai, într-adevăr, PIB-ul Regatului Unit este în zona verde, chiar dacă este insuficient pentru a compensa pierderile: nivelul de activitate este încă sub 17,5% față de cât era înaintea crizei. PIB-ul țării, care în aprilie scăzuse cu 20%, când țara era în plină izolare, arată astfel o creștere cu 8,7% în luna iunie, după o primă creștere de 2,4% în mai.

Dar viitorul rămâne fragil, după cum o arată o anchetă scoasă în evidență de ONS și făcută între 13 și 26 iulie. Circa 54% din companiile intervievate au indicat o scădere a cifrei lor de afaceri în timpul acestei perioade față de o situație normală în iulie. Și doar 45% dintre ele au estimat că cifra lor de afaceri este acum mai mare decât costurile lor de exploatare.