”Impunerea de către Beijing a unor noi reguli pentru a descalifica parlamentari aleşi în Hong Kong constituie o încălcare clară a Declaraţiei comune sino-britanice, ce are obligativitate juridică. Încă o dată China şi-a încălcat promisiunile şi a subminat gradul ridicat de autonomie a Hong Kong-ului”, a subliniat ministrul de externe britanic Dominic Raab.
Autonomia regiunii Hong Kong a fost garantată prin acordul ‘O ţară, două sisteme’ inclus în Declaraţia comună sino-britanică din 1984, semnată de premierii britanic şi chinez de la acea vreme, Margaret Thatcher şi Zhao Ziyang.
Ce consideră Regatul Unit
Regatul Unit consideră că în afară de situaţia actuală China a încălcat această declaraţie de încă două ori, în 2016 şi 2020 atunci când Beijingul a introdus legea privind securitatea naţională în Hong Kong.
”Regatul Unit va sta alături de poporul din Hong Kong şi va denunţa încălcările drepturilor şi libertăţilor lui. Împreună cu partenerii noştri internaţionali, vom aştepta ca R.P.Chineză să-şi respecte obligaţiile pe care şi le-a asumat în mod liber, în conformitate cu dreptul internaţional”, a adăugat şeful diplomaţiei britanice.
Uniunea Europeană i-a cerut Chinei să revină asupra noile reguli
La rândul său, Uniunea Europeană i-a cerut joi Chinei să revină imediat asupra noilor reguli de eligibilitate pentru membrii Consiliului legislativ din Hong Kong, considerând că recenta decizie a Beijingului este o ”lovitură gravă” dată autonomiei fostei concesiuni britanice.
”Această ultimă decizie arbitrară din partea Beijingului subminează în mod semnificativ autonomia Hong Kongului conformă cu principiul ‘O ţară, două sisteme’. Aceste ultime măsuri constituie încă o lovitură gravă pentru pluralismul politic şi libertatea de opinie în Hong Kong”, indică o declaraţie a Consiliului UE, instituţia ce reprezintă ţările membre ale blocului comunitar.
Parlamentarii pro-democraţie din opoziţie din Hong Kong au anunţat miercuri că vor demisiona în semn de protest faţă de destituirea a patru dintre colegii lor, după ce Beijingul le-a acordat autorităţilor locale noi puteri pentru a reprima opozanţii.
”Cerem anularea imediată a acestor decizii de către autorităţile de la Beijing şi guvernul din Hong Kong şi repunerea imediată în drepturi a membrilor Consiliului legislativ”, a accentuat Consiliul UE.
Hong Kong a impus interdicții
În ultimii patru ani, autorităţile din Hong Kong le-au interzis unui număr de 18 activişti pro-democraţie să candideze în alegerile locale, inclusiv lui Joshua Wong. Acesta a fost declarat neeligibil pentru a candida la alegerile de anul trecut, pe motiv că susţinerea autodeterminării Hong Kong-ului a încălcat legislaţia electorală, măsură pe care el a calificat-o la acea vreme drept cenzură politică.
Wong a afirmat că sprijină ideea unui referendum pentru ca oamenii să aibă un cuvânt de spus asupra viitorului fostei concesiuni britanice, dar a precizat că este împotriva independenţei Hong Kong-ului. El a fost condamnat la şase luni de închisoare pentru ”desconsiderarea autorităţilor judiciare” după ce a refuzat să părăsească locul protestului în timpul ‘Occupy Central’, amplele demonstraţii pro-democraţie din 2014 din Hong Kong.
După ce a fost concesiune britanică timp de 99 de ani, Hong Kong a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele ale părţii continentale a Chinei.