Regele Abdallah al Arabiei Saudite A MURIT

Regele Abdallah bin Abdulaziz al Arabiei Saudite a decedat la vârsta de 91 de ani. Noul rege al ţării este fratele său Salman, în vârstă de 79 de ani, care a deținut și funcția de ministru al Apărării, a anunţat în noaptea de joi spre vineri televiziunea de stat saudită, citată de AFP, Reuters şi DPA. Noul prinţ moştenitor, în locul lui Salman bin Abdulaziz, va fi Moqren, un alt frate al lui Abdallah.

Regele Abdallah era spitalizat de pe 31 decembrie din cauza unei infecţii pulmonare. El va fi înhumat vineri, după rugăciunea din cursul după-amiezii, potrivit comunicatului oficial al Palatului Regal de la Riad.

În ultimul timp, apariţiile publice ale lui Abdallah deveniseră tot mai rare, el fiind reprezentat în mod constant de prinţul moştenitor Salman, aşa cum a fost cazul la ultimul summit al Consiliului de Cooperare al Golfului, găzduit de Qatar în luna decembrie.

Abdallah bin Abdulaziz a preluat puterea după decesul fratelui său Fahd, în 2005, dar de facto el a fost principalul factor de decizie la Riad în ultimele două decenii, după ce Fahd suferise un atac cerebral.

Spre deosebire de mulţi membri ai familiei regale saudite, Abdallah era considerat un musulman suunit devotat. Sub conducerea sa, Arabia Saudită a menţinut relaţii strânse cu SUA, mai ales în perioada mandatului de preşedinte al lui George W. Bush.

Potrivit DPA, Arabia Saudită sub conducerea lui Abdallah a susţinut în Egipt lovitura de stat din 2013 prin care Frăţia Musulmană a pierdut puterea şi în urma căreia lider a devenit fostul şef al armatei Abdel-Fatah al-Sissi.

În privinţa Siriei, Abdallah a susţinut grupările de opoziţie, inclusiv unele islamiste, pentru îndepărtarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, acesta din urmă fiind sprijinit de Iran, cel mai puternic rival regional al Arabiei Saudite.

Abdallah a fost al cincilea fiu al regelui fondator al Arabiei Saudite, Abdulaziz bin Abdulrahman al-Saud, care a avut 34 de fii cu 17 dintre cele 22 de soţii ale sale.

Întreaga lume i-a adus un omagiu, vineri, regelui Abdullah al Arabiei Saudite, salutând activitatea celui care ar reuşit în cei zece ani de regim să menţină stabilitatea primei puteri petroliere ferind-o de tulburările din lumea arabă, relatează AFP.

Preşedintele american Barack Obama i-a adus omagii regelui Abdullah al Arabiei Saudite, la puţin timp după anunţarea morţii sale, salutând un prieten preţios şi un lider "sincer" care a luat decizii curajoase în procesul de pace din Orientul Mijlociu, relatează AFP.

„A fost întotdeauna un lider sincer, care a avut curajul convingerilor sale", a declarat Barack Obama, citat într-un comunicat. "O adevărată prietenie călduroasă" m-a legat de regele Abdullah, care a murit la vârsta de 90 de ani, a apreciat preşedintele american.

"Ţările noastre au colaborat pentru identificarea a numeroase provocări şi am apreciat mereu punctele de vedere ale regelui Abdullah", a adăugat șeful statului american. "El era convins că relaţia americano-saudită este importantă pentru stabilitatea şi securitatea Orientului Mijlociu", a mai spus Barack Obama, care s-a întâlnit de două ori cu fostul monarh saudit. În timpul unei vizite la Riyadh în martie 2014, preşedintele american a reafirmat alianţa istorică dintre Statele Unite şi Arabia Saudită.

La rândul său, preşedintele francez François Hollande i-a adus omagii regelui Abdullah al Arabiei Saudite, decedat vineri, salutând "memoria unui om de stat a cărui activitate a marcat profund istoria ţării sale", relatează AFP.

François Hollande "salută memoria unui om de stat a cărui activitate a marcat profund istoria ţării sale şi a cărui viziune privind o pace justă şi durabilă în Orientul Mijlociu rămâne mai mult ca oricând de actualitate", a anunţat Palatul Elysée într-un comunicat.

"Şeful statului francez prezintă condoleanţe sincere poporului saudit şi îşi exprimă ataşamentul faţă de prietenia dintre Franţa şi Arabia Saudită, la care regele Abdullah bin Abdulaziz al-Saud a muncit de-a lungul domniei sale", încheie comunicatul.

Premierul canadian Stephen Harper şi-a amintit de un bărbat "foarte entuziasmat atunci când era vorba despre ţara sa, despre dezvoltare şi economia mondială" şi a salutat un "apărător ardent al păcii în Orientul Mijlociu".

Premierul britanic David Cameron a afirmat într-un comunicat că amintirea regelui Abdullah va fi marcată de "anii lungi în slujba regatului şi de angajamentul său în favoarea păcii şi consolidării înţelegerii între religii".

Acelaşi ton a fost menţinut şi de Tokyo, unde secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yoshihide Suga a lăudat rolul "semnificativ jucat multă vreme de rege în favoarea păcii şi stabilităţii Arabiei Saudite, comunităţii islamice şi lumii".

Premierul indian Narendra Modi s-a declarat "întristat" şi a amintit într-un mesaj pe Twitter că s-a interesat în urmă cu câteva zile despre sănătatea regelui, vorbind în acest sens cu succesul lui la palatul regal, Salman Ben Abdel Aziz.