Zilele tranzacţiilor cu numerar au început numărătoarea inversă în zona euro. Un sistem care va ieftini considerabil plăţile electronice va îndrepta peste 80% din europenii posesori de carduri de debit către aceste mijloace de plată.

Între plăţile locale şi cele internaţionale, nu va mai exista în curând nicio diferenţă pentru europeni. Atât populaţia, cât şi companiile vor putea transfera fonduri în moneda unică europeană, în spaţiul euro, utilizând aceleaşi instrumente şi suportând acelaşi preţ ca pentru o plată locală.

Cu ajutorul unei platforme unice – Single Euro(pean) Payment Area (SEPA) -, fondurile venite din spaţiul euro vor fi taxate şi recepţionate ca şi cum ar veni din partea unui rezident. De exemplu, o plată iniţiată de la Bucureşti pentru un client al unei bănci din Londra trebuie să fie procesată ca orice plată interbancară iniţiată de la o bancă din Titan pentru un client al unei bănci din Drumul Taberei, cu aceleaşi comisioane, termene etc. Mai exact, pentru publicul larg, SEPA va pune semnul egal între o plata în euro destinată unei bănci din România şi una – tot în euro – destinată unei banci din altă ţară.

Dacă românii mai au de aşteptat toate aceste avantaje până când ţara noastră va trece la moneda euro, ceilalţi europeni se vor bucura de ele mult mai devreme. Miniştrii de finanţe din ţările UE au adoptat, săptămâna trecută, un set de reguli care vor permite cetăţenilor Uniunii să efectueze plăţi în oricare dintre cele 27 de ţări membre prin intermediul unui singur cont bancar. Prin acest prim pas în implementarea SEPA, Comisia Europeană speră să reducă cu 50-100 miliarde de euro costurile totale în sistemul de plăţi. Pentru cetăţenii Uniunii, aceasta ar trebui să se traducă într-o ieftinire a serviciilor bancare. În prezent, costurile medii pe cap de locuitor se situează între 34 şi 252 de euro. SEPA ar putea intra în vigoare în 2009 şi va înlocui sistemele naţionale de plăţi electronice, până în 2010, în toate ţările membre UE.

Parlamentul European a făcut deja primii paşi pentru implementarea SEPA, dar cetăţenii încă ştiu foarte puţin despre noul sistem. Potrivit unui studiu realizat de KRC Research pentru MasterCard Worldwide, doar 9% din respondenţii posesori de carduri de debit din UE au auzit de platforma unică de plăţi. Cu toate acestea, 73% şi-ar înlocui propriul card de debit cu unul care să fie utilizat în aceleaşi condiţii pe întregul teritoriu european, adică exact ce va aduce nou platforma unică de plăţi. De asemenea, 80% din posesorii de carduri de debit spun că este important să poată utiliza oriunde în Europa aceste instrumente de plată, în aceleaşi condiţii ca în propria ţară. Studiul comandat de MasterCard arată că europenii intervievaţi, după ce au aflat ce presupune SEPA, sunt dispuşi să utilizeze de două ori mai mult cardurile de debit pentru plata cumpărăturilor în străinătate.

De exemplu, 38% dintre consumatori preferă să plătească pentru benzină cu cardul lor de debit atunci când călătoresc. După ce au primit informaţii despre SEPA, 68% şi-au exprimat această preferinţă.

Posesorii de carduri sunt împărţiţi în două tabere atunci când vine vorba de modul în care fie băncile (34%), fie consumatorii (33%) vor beneficia cel mai mult de pe urma SEPA. Majoritatea sunt însă convinşi că un card este mai bun decât cash-ul. Motivele: 80% consideră că un card de debit este mai uşor de utilizat decât numerarul, în timp ce 67% au aceeaşi preferinţă din considerente de siguranţă.

Studiul întăreşte ideea că zilele în care „cash-ul era rege“ se aproprie de sfârşit. În plus, arată că tendinţa de creştere a emiterii cardurilor de debit va continua. Câteva noi caracteristici ale cardului de debit ar putea stimula utilizarea acestuia de către consumatori. Majoritatea consumatorilor au sugerat că securitatea sporită împotriva fraudelor (91%), mai multe locaţii de acceptare (87%) şi posibilitatea de a utiliza cardurile lor de debit oriunde în Europa (86%) i-ar încuraja să utilizeze cardurile de debit în defavoarea cash-ului.
Până în 2008, Banca Centrală Europeană doreşte un sistem de plăţi care să permită consumatorilor să experimenteze beneficiile SEPA atunci când fac plăţi în oricare dintre ţările din zona euro. 

200 de euro

este costul mediu anual pe cap de locuitor al tranzacţiilor cu numerar în UE, conform unui studiu Visa

31-1859-15conjunctura14.jpg