Decizia luată de Regele Charles pentru a lupta cu boala. Deși detaliile specifice ale diagnosticului și tratamentului regelui Charles nu au fost date publicității, alegerile sale dietetice se aliniază cu dovezile tot mai mari care sugerează că nutriția joacă un rol crucial în „supraviețuirea” celor care sunt diagnosticați cu această maladie.
Altfel spus, să poți trăi cu boala, după ce ai fost diagnosticat, și, în unele cazuri, să te poți vindeca.
Și cercetările indică faptul că dieta poate influența prognosticul cancerului. Cu toate acestea, dovezile sunt mai puternice pentru unele tipuri de cancer decât pentru altele, scrie The Conversation.
Ce au constatat studiile
Decizia luată de Regele Charles pentru a lupta cu boala. O revizuire sistematică a studiilor a constatat că un aport mai mare de alimente pe bază de plante a fost asociat cu un prognostic îmbunătățit la supraviețuitorii de cancer. Pentru supraviețuitorii de cancer colorectal, un prognostic mai bun, inclusiv o calitate îmbunătățită a vieții, a fost observat la cei ale căror diete cuprindea multe cereale integrale și fibre.
Supraviețuitorii cancerului de sân au prezentat rezultate îmbunătățite cu un consum mai mare de fructe, legume și fibre, precum și un aport moderat de soia. La supraviețuitorii cancerului de prostată, aportul mai mare de legume a fost, de asemenea, legat de un prognostic îmbunătățit.
Decizia de a reduce consumul de carne roșie este susținută de unele dovezi științifice.
Carnea roșie, asociată cu anumite tipuri de cancer
Decizia luată de Regele Charles pentru a lupta cu boala. Carnea roșie, în special atunci când este procesată, a fost asociată cu un risc crescut de anumite tipuri de cancer, în special cancerul colorectal. De fapt, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat carnea roșie drept „ posibil cancerigenă”, iar carnea procesată drept „carcinogen cunoscut”.
Cercetări recente au observat mecanismele din spatele acestei legături, sugerând că fierul din carnea roșie poate activa o enzimă numită telomerază, care ar putea ajuta celulele canceroase să se răspândească. Deși o mare parte din cercetările referitoare la dietă și cancer s-au concentrat pe prevenție, există acum dovezi tot mai mari că alegerile dietetice, după diagnosticare, pot afecta rezultatele.
Un studiu din cohortele Nurses’ Health Study a constatat că supraviețuitorii cancerului de sân care și-au redus consumul total de fructe și legume cu una sau mai multe porții pe zi după diagnosticare au avut un risc cu 14% mai mare de a muri din orice cauză. Acest lucru sugerează că menținerea sau creșterea consumului de hrană vegetală, după un diagnostic de cancer de sân, ar putea fi benefică și pare să se aplice și altor tipuri de cancer.
Efectul dietei asupra rezultatelor poate varia în funcție de tipul și stadiul cancerului. De exemplu, un studiu din China a arătat că, în generașl, consumul de nuci a fost asociat cu un risc redus cu până la 50% de recidivă a cancerului de sân, metastază sau deces, asocierea fiind mai evidentă în rândul persoanelor cu cancer de sân în stadiu incipient.
Dieta este doar o piesă a puzzle-ului pentru a lupta cu boala
Alimentele vegetale sunt bogate în antioxidanți, fibre și alți compuși benefici care pot ajuta la combaterea distrugerii celulelor, la reducerea inflamației și la sprijinirea sănătății generale. De asemenea, contribuie la un microbiom sănătos.
Institutul American pentru Cercetarea Cancerului recomandă ca oamenii să consume zilnic o varietate de alimente bogate în antioxidanți, pentru a scădea riscul recidivei sau al răspândirii cancerului. Cu toate acestea, trebuie spus că dieta este doar o piesă a puzzle-ului. Activitatea fizică, menținerea unei greutăți sănătoase, evitarea tutunului și a consumului excesiv de alcool sunt factori foarte importanți.
Schimbările dietei ar trebui făcute cu prudență
Deși decizia regelui Charles de a reduce consumul de carne roșie pare să fie în concordanță cu dovezile științifice, este important de știut că schimbările dietei ar trebui abordate cu prudență și sub îndrumarea medicului.
Unii medici subliniază că nu este recomandat să eliminați niciun grup alimentar de bază sau să faceți modificări majore în dietă, fără îndrumări personalizate din partea unei echipe de tratament, inclusiv a unui dietetician. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care urmează un tratament pentru cancer, deoarece tratamente precum chimioterapia pot afecta apetitul, pot modifica gustul și pot cauza probleme digestive.
De asemenea, merită remarcat faptul că beneficiile unei diete sănătoase se extind dincolo de rezultatele cancerului. O dietă bogată în alimente pe bază de plante și săracă în alimente procesate este asociată cu un risc redus de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și obezitatea.