Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea nu va semăna deloc cu cea a mamei sale, Regina Elisabeta a II-a. Durata va fi scurtată, iar numărul de invitați va fi considerabil redus.

De asemenea, anumite tradiții considerate învechite vor fi scoase din cadrul evenimentului, totul cu scopul de a da tonul unei monarhii moderne.

Cum va fi modificată ceremonia de încoronare?

În primul rând, ceremonia de încoronare va dura în loc de 4 ore, cum dura în mod tradițional, puțin peste o oră. Cu scopul de a reduce durata ceremoniei, vor fi eliminate mai multe ritualuri. De asemenea, numărul de invitați va fi redus drastic, iar codul vestimentar va fi mai relaxat.

Ceremonia va dura puțin peste o oră, și nu 4, cât dura în mod tradițional. Numărul de invitați va fi redus de la 8.000 de persoane la aproximativ 2.000. Vor lipsi sute de nobili și parlamentari.

Codul vestimentar va fi mai relaxat. Participanții vor putea să poarte și costume, nu numai robele ceremoniale. Tradițiile învechite, care durează mult, vor fi scoase pentru a economisi timp.

De asemenea, Prințul William va avea un rol foarte important în planificarea ceremoniei.

Când va avea loc ceremonia de încoronare?

Regele Charles al III-lea va fi încoronat, cel mai probabil, pe data de 3 iunie 2023, în cadrul unei ceremonii organizate la Westminster Abbey.

Oficialii guvernamentali au spus, sub condiția anonimatului, că este totul plănuit pentru acea sâmbătă, de la începutul verii, dar discuțiile despre alte zile care vor deveni sărbători oficiale continuă. Palatul Buckingham nu a făcut nicio declarație în legătură cu acest subiect.

Este foarte posibil ca încoronarea Regelui Charles al III-lea să aibă loc la aproape 70 de ani de la încoronarea mamei sale. Evenimentul va reprezenta cea mai importantă zi de sărbătoare care marchează începutul domniei monarhului. Acesta a fost numit Rege în luna septembrie, după moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a.

Până în luna iunie a anului viitor, Regele Charles va împlini vârsta de 74 de ani, ceea ce îl face cea mai vârstnică persoană care a fost încoronată în istoria Marii Britanii. Ceremonia va fi una mai modestă decât cele anterioare, făcând loc pentru reprezentanții diferitelor religii și grupuri comunitare, ca un omagiu adus diversității Regatului Unit. Charles va fi încoronat alături de soția sa, Regina Consoartă Camilla.

Cum are loc o ceremonie de încoronare tradițională?

Ceremonia de încoronare este extrem de bogată în tradiții. Regele este așezat pe un tron cunoscut sub numele de Scaunul lui Edward, în timp ce ține sceptrul și toiagul suveranului, reprezentând controlul său constituțional asupra națiunii, și orbul suveranului, pentru a reprezenta lumea creștină. După ce este uns cu ulei, binecuvântat și sfințit de clerul înalt, regelui i se va așeza coroana Sfântului Edward pe cap.

Coroana Sfântului Edward, numită după ultimul rege anglo-saxon Edward Mărturisitorul, este făcută din aur masiv și conține peste 400 de pietre prețioase. Versiunea care va fi folosită anul viitor a fost făcută pentru regele Charles al II-lea în 1661 și cântărește 2,23 kg.

Atunci când a fost încoronată Regina Elisabeta a II-a, au fost prezenți peste 8.000 de oaspeți din 129 de țări.