Regele Charles resimte efectele tratamentului pentru cancer

De când a anunțat că a fost diagnosticat cu o formă anonimă de cancer, în februarie, monarhul britanic a ținut secrete multe detalii legate de starea sa de sănătate.

Cu toate acestea, în timpul unei vizite recente la Muzeul Aviației Militare din Middle Wallop, Hampshire, regele Charles a împărtășit mai multe detalii despre tratamentul său.

Regele Charles a stat de vorbă cu un veteran al armatei britanice pe nume Aaron Mapplebeck. El i-a spus membrului familiei regale că și-a pierdut simțul gustului în timp ce se afla sub tratament pentru cancer anul trecut.

În timpul conversației, regele Charles a confirmat că și el și-a pierdut simțul gustului în timpul tratamentului. Totuși, nu a împărtășit dacă efectele au fost temporare.

Regele i-a spus acestuia că a fost „îngrozitor să-ți pierzi simțul gustului”.

Vizita lui la Muzeul Aviației Militare are loc în contextul în care acesta a revenit recent la îndatoriri publice. Deși a făcut un pas înapoi în urma diagnosticului inițial, acordând timp pentru tratament și recuperare, la 30 aprilie Charles a vizitat University College Hospital Macmillan Cancer Centre din Londra. Alături de el s-a aflat și regina Camilla.

În timpul vizitei, cuplul a fost văzut zâmbind în timp ce se întâlnea cu pacienții și cu personalul medical. Ei s-au întâlnit și cu un tânăr care i-a oferit regelui un buchet de flori. Evenimentul a fost, de asemenea, o ocazie pentru a-l anunța pe regele Charles ca fiind noul patron al Cancer Research UK, poziție pe care o preia de la regretata regină Elisabeta a II-a.

Regele Charles
SURSA FOTO: Dreamstime

Regele Charles s-a întors la îndatoririle publice pe 26 aprilie

Când a anunțat revenirea lui regelui Charles la îndatoririle publice la 26 aprilie, Palatul Buckingham a mai spus că Majestatea Sa este „foarte recunoscător echipei sale medicale pentru îngrijirea și expertiza lor continuă”.

Palatul a exprimat, de asemenea, aprecierea lui Charles și a Camillei pentru sprijinul pe care familia regală l-a primit pe fondul numeroaselor vești de sănătate pe care le-au împărtășit în acest an. S-a referit, inclusvi, la diagnosticul de cancer al lui Kate Middleton.

„Majestățile Lor rămân profund recunoscătoare”, continuă comunicatul, „pentru numeroasele amabilități și urări de bine pe care le-au primit din întreaga lume de-a lungul bucuriilor și provocărilor din ultimul an.”

Tratamentul de prostată al regelui Charles

La 17 ianuarie 2024, Palatul Buckingham a anunțat că Charles va fi supus unei „proceduri corective” pentru a trata o prostată mărită benignă. Tratamentul urma să fie urmat de o „scurtă perioadă de recuperare”.

El a fost internat în spitalul privat London Clinic pe 26 ianuarie. A fost externat din spital pe 29 ianuarie.

O prostată benignă mărită este o afecțiune comună care apare adesea odată cu îmbătrânirea, a declarat Dr. Otis Brawley, profesor de oncologie și director asociat de informare și implicare la Johns Hopkins Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center.

Denumită și hiperplazie benignă de prostată, această afecțiune „există la aproape toți bărbații de peste 50 de ani”, explică Brawley. Aceasta poate exercita o presiune neplăcută asupra vezicii urinare, blocând fluxul de urină.

„Dacă te gândești la prostată ca la o gogoașă, iar noi urinăm prin gaura din gogoașă”, spune Brawley, „așa cum coci o gogoașă și gogoașa devine mai mare, gaura din centru devine mai mică”.

Pe măsură ce prostata se mărește, devine mai dificil să urinezi și vezica urinară să se golească complet.

Tratamentele pentru hiperplazia benignă de prostată includ:

  • medicamente, care de obicei trebuie luate timp de luni de zile
  • sau intervenții chirurgicale

Unele dintre aceste medicamente acționează prin relaxarea mușchilor prostatei. Altele o pot micșora în timp.

Dintre opțiunile chirurgicale disponibile, cea mai frecventă este rezecția transuretrală a prostatei.

Palatul Buckingham nu a dezvăluit procedura specifică pe care a primit-o Charles.