În iunie 1994, Regele Mihai I a acordat un interviu revistei Capital. Este unul dintre rarele interviuri acordate de Majestatea Sa presei din România la acea vreme. În cadrul interviului, Regele Mihai a vorbit despre situația economiei și a explicat de ce capitalismul este soluția pentru România. Fostul suveran se arăta îngrijorat de conducerea politică a țării și atrăgea atenția că schimbarea mentalității românilor, o condiție esențială pentru dezvoltarea societății, este un proces ce va dura mai mult de 20 de ani.
Interviul a fost realizat in luna mai 1994, la Versoix, de către Alexandru Lupu. Va prezentam integral interviul acordat de Majestatea Sa.
Mihai I al României vorbește, pentru prima oară, despre experiența sa în economia de piață
Opiniile despre economia românească și experiența sa în sistemul capitalist, găzduite în acest interviu, sunt interesante atât pentru republicani, cât și pentru monarhiști.
Capital: Sire, spuneți-ne în câteva cuvinte impresia generală pe care o aveți asupra economiei din țară.
M.S. Mihai I: În câteva cuvinte e cam greu. Cred că toată lumea a văzut până acum că nu merge treaba. Mi se pare că nu sunt atacate mai deloc sau sunt atacate cu jumătăți de măsură problemele importante. Pe de altă parte oamenii o duc greu și, deși sunt aproape de toate, nu pot să-și cumpere aproape nimic. Acesta este un semn că economia nu e foarte bună. E adevărat că unii au făcut bani, dar eu mă gândesc foarte mult la omul de rând, cel care este baza țării, în definitiv. Și el o duce cel mai greu.
Capital: În opinia dumneavoastră, țara are sau nu specialiști capabili să scoată economia din impas?
M.S. Mihai I: Sunt sigur că trebuie să fie pe undeva oamenii aceștia. Trebuie să fie. Poate că ei nu se văd din cauza sistemului care există acum. Eu cred că dorința de a face ceva există, e chiar foarte adâncă. Dorința de a moderniza, de a pune întreprinderile pe picioare. Chestiunea este: cum?
Capital: Sire, să trecem la problema țăranilor, a căror împroprietărire se desfășoară foarte lent.
M.S. Mihai I: Stagnează. aș spune eu. Mulți dintre cei care au primit pământ au impresia că li s-a dat pământ. După mine, nu li s-a dat nimic, li s-a restituit ce li s-a furat. Aici e o chestie morală pe care nu știu câți o înțeleg. Dar eu știu ce s-a întâmplat când s-a făcut reforma agrară cu bunicul meu, Regele Ferdinand, pe urmă în ’46 când eram eu acolo. Atunci da, s-a dat pământ. S-a luat de la marii proprietari care existau pe vremea aceea și s-a dat. S-au dat și titluri de proprietate. Proprietatea individuală era garantată, nu ocrotită.
Capital: Era garantată, nu ocrotită ca în Constituția actuală a României. Cum se vede de la Versoix felul în care e condusă economia?
M.S. Mihai I: Eu am impresia că mulți specialiști au fost dați de-o parte, iar cei care conduc o fac, să spunem, cam după ce se știa înainte. Totuși, într-o anumită măsură, nu pot fi criticați prea mult. Conducătorii de acum sunt educați într-un anumit fel, or, e foarte greu să-și schimbe mentalitatea.
Capital: Câți ani credeți că sunt necesari pentru a se schimba această mentalitate?
M.S. Mihai I: Dacă se continuă așa cum e acum, nu ajung douăzeci de ani, cum spunea Brucan. O să dureze și mai mult de douăzeci de ani. Dacă se face o schimbare radicală, lucrurile o să meargă mult mai repede. Dar este important ca și omul simplu să înțeleagă, să simtă că, într-adevăr, se face ceva pentru el. Iar asta pornește de la lucruri simple ca locuința lui, pământul lui.
Capital: Să vorbim puțin despre certificatele de proprietate. Aceste hârtii de valoare se vor preschimba în acțiuni la întreprinderi cu capital de stat. Ce părere aveți despre rolul certificatelor în schimbarea mentalității românilor?
M.S. Mihai I: Principiul se poate accepta. Dar după toți anii aceștia, oamenii care au primit certificatele înțeleg ei exact ce se întâmplă, înțeleg oare mecanismul ăsta de apreciere a valorii, de negociere a lor? Eu mă îndoiesc. Eu știu ce s-a întâmplat în Germania la fabrica Volkswagen. A fost condusă de o mână de oameni de fier și au reușit ce-au reușit. După un timp, lucrătorii au început să fie interesați în ceea ce privește firma și li s-au dat acțiuni. Marea diferență față de România este că acei muncitori au trăit într-un stat capitalist și înțelegeau perfect ce se întâmplă, care era mecanismul acțiunilor. Acolo exista și o brusă de valori.
Capital: La noi există numai burse de mărfuri. Încă nu s-a înființat o brusă de valori la care să fie ”prețuite” acțiunile sau certificatele.
M.S. Mihai I: La noi este nevoie de multe lucruri, iar investițiile străine reprezintă prea puțin, mult prea puțin față de ce e nevoie.
Capital: De ce credeți că investitorii străini nu dau buzna în România?
M.S. Mihai I: Este din cauza situației politice generale.
Capital: Dumneavoastră personal, dacă ați fi om de afaceri, ați avea încredere să investiți în România?
M.S. Mihai I: Acum, nu. Din păcate, nu. Cu toate că mulți își dau seama de posibilitățile României. Suntem o țară extrem de bogată, dar bogățiile sunt nefructificate până acum. Cum spuneam înainte, sunt multe lucruri de făcut. Să luam un exemplu. Avem locuri așa de frumoase în țară. Dar pentru asta e nevoie de hoteluri bune, de șosele bune și de personal foarte priceput, așa ca în Elveția, unde lucrează unii dintre marii specialiști ai lumii în turism. Ei ar putea să ne ajute.
Capital: Cum credeți că i-am putea atrage să vină în România?
M.S. Mihai I: Aici este o mare problemă. Cu sistemul care este astăzi la putere, nu cred că va fi ușor.
Capital: De ce credeți în sistemul economic din țările occidentale?
M.S. Mihai I: De atâția ani s-a văzut că sistemul capitalist(fără a merge la extreme, că și acolo sunt buclucuri) este un sistem economic foarte puternic. Concurența stimulează individul. Economia dirijată nu stimulează pe nimeni. Mi-aduc aminte cum era înainte la noi. Una dintre puținele întreprinderi de stat erau căile ferate. CFR-ul mergea absolut perfect, ca un ceas, dar cu toate astea nu avea profit. În timp ce celelalte întreprinderi prosperau.
Capital: Povestiți-ne din experiența dvs. în economia de piață.
M.S. Mihai I: Am avut o mică, să-i spunem, companie electronică la Geneva. Aveam doi asociați elvețieni. Făceam electronică industrială și vânzări de avioane de ocazie. Eu fusesem doi ani pilot de încercare la compania aviatică LEAR.
Capital: Deci ați fost un om de afaceri?
M.S. Mihai I: da. A durat din ’59, vreo șapte-opt ani. Concurența a devenit așa de mare, că din punct de vedere financiar nu se putea continua, așa că am încetat.
Capital: Ați dat faliment?
M.S. Mihai I: Nu, n-am dat faliment. am oprit activitatea.
Capital: A fost singura încercare de a avea propria afacere?
M.S. Mihai I: Din punctul ăsta de vedere, da. După aceea, trebuia să găsim ceva ca să putem trăi. Cu ajutorul Regelui Paul al Greciei am cunoscut niște greci cu bani și am făcut cursuri de agent de bursă. Am luat examenele de broker la bursa din New York. Cu alte cuvinte, eu eram înscris într-o companie de brokeri și aveam contacte cu clienți potențiali. Dacă investițiile lor, intermediate de mine, se realizau, primeam un comision.
Capital: Cât ați lucrat cu această companie?
M.S. Mihai I: Din ’64, de când mi-am luat examenele… vreo zece ani.
Capital: Să discutăm situația financiară pe care o aveți în prezent.
M.S. Mihai I: Pe scurt, pot să spun că-i proastă. În special în ultimii patru ani, am început să am o activitate pentru care mi-a trebuit o secretară, computere, faxuri, mașini de scris și toate economiile pe care le-am avut a trebuit să le cheltuim. Or, asta nu durează la infinit. Iar venituri aproape că nu mai sunt.
Capital: La cât ar putea fi evaluată proprietatea dvs. de aici, de la Versoix(o casă spațioasă, cu o curte mare și piscină – n.r.)?
M.S. Mihai I: Dar nu este proprietatea mea, e închiriată. Aparține unei societăți imobiliare. Încercăm ca chiria de până acum să meargă spre o cumpărare eventuală, dar încă nu știm.
Capital: Ați lăsat în țară o avere însemnată, cel puțin în ceea ce privește reședințele, terenurile, proprietățile imobiliare.
M.S. Mihai I: Și aici e o chestie. Pământ, eu n-am avut.
Capital: De ce spuneți că nu ați avut pământ?
M.S. Mihai I: Proprietatea de la Sinaia este moștenită de la Carol I. Dar acolo este munte, asta nu se cheamă pământ. Proprietatea de la Săvârșin(lângă Arad, n.r.) am cumpărat-o în timpul războiului ca să am un picior în Transilvania. Pe lângă că era un loc frumos. Și-acolo pământ nu era. Era pădure, lăstăriș. Așa că pământ prorpiu-zis…
Capital: Înțeleg că vă referiți la pământul arabil atunci când spuneți ”pământ”. Revenind la proprietățile dvs. Vă considerați îndreptățit, când va veni momentul, să le cereți înapoi?
M.S. Mihai I: În principiu, da, dar nu sutn eu cel care să încep primul cu asta. Sunt alții care trebuie să o ia înaintea mea. Și sunt mulți. Oamenii trebuie să-și recapete ce li s-a furat: pământ, terenuri, case. Intru și eu printre ei, bineînțeles, dar nu să fiu primul. Și eu le vreau înapoi, că sunt ale mele, dar încetul cu încetul.
Capital: Unii au spus despre dumneavoastră că, după abdicare, ați plecat în exil cu un tren plin de bogății.
M.S. Mihai I: Astea sunt prostii. Iar cei care susțin aceste lucruri se contrazic. O dată spun că am plecat cu un tren plin de aur, iar altă dată spun că dacă mă întorc în țară vin să-mi recapăt bogățiile. Păi, ori le-am luat când am plecat, ori nu le-am luat? Nu. Nimic adevărat.
Capital: Cum arată o zi obișnuită din viața dumneavoastră, la Versoix?
M.S. Mihai I: În ultimii patru ani, viața aici este foarte agitată, din cauza celor ce se întâmplă la noi. Am multe de făcut, lume de văzut, vin o grămadă de oameni pe aici, corespondență foarte multă. Se întâmplă ca anumite zile să fie mai calme și atunci mai putem și noi să rezolvăm câteva lucruri personale. Dar, în general, suntem destul de ocupați. Pe urmă, sunt deplasările. Ne invită românii de prin diferite locuri. am fost acum la Paris, la invitația televiziunii TV 5.
Capital: O ultimă întrebare, Sire. Ce simțiți în relația cu autoritățile de la București, cu președintele Iliescu?
M.S. Mihai I: eu nu mă uit atâta la persoanele respective, cât unde merge țara, asta mă doare pe mine. Dacă ar face ceva care, într-adevăr, ar scoate țara din ce-a fost…i-oi pune și cruce, poate, nu știu. Dar nu se vede asta, aici e problema.
Capital: Deci, dacă țara ar merge spre bine și oamenii ar prospera sub actuala conducere…
M.S. Mihai I: eu cu republica nu prea mă înțeleg bine, pentru că tradiția noastră românească este monarhia, fie că au fost principate sau regate. Dar dacă republica ar putea să facă ce trebuie pentru țară, e cu atât mai bine. Dacă treburile ar merge bine, aș fi primul mulțumit de asta. Țara merge în capul lucrurilor, nu sistemele sau oamenii.
Regele Mihai I a murit la domiciliul său din Elveția, a anunțat Casa Regală. Decesul a intervenit marți, 5 decembrie 2017, la ora 13:00. Regele avea 96 de ani, împliniți la 25 octombrie.