Curtea de Apel București a acceptat la sfârșitul anului trecut acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu procurorii anti-corupție de omul de afaceri libanez Said Baaklini, cunoscut drept drept „Regele evaziunii fiscale” sau „Regele Sardinelor”.
Acesta a pledat vinovat pentru comiterea unor infracțiuni asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de stabilire cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidate, a infracțiunii de evidenţiere în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive săvârşită în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale în formă continuată și a infracțiunii de spălare a banilor în formă continuată, transmite justnews.ro.
Ce pedeapsă a primit?
Judecătorii Curții de Apel București l-au condamnat pe omul de afaceri în acest dosar la 5 ani închisoare, 3 ani şi 8 luni închisoare, 4 ani închisoare şi 3 ani şi 4 luni închisoare. Aceste sentințe au fost contopite pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 1096/04.12.2013 a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, pronunțată în dosarul nr. 6973/299/2011, definitivă prin decizia penală 1765/A/18.12.2015 a Curţii de Apel Bucureşti, Secția I Penală şi cu pedepsele de 3 ani închisoare, 2 ani închisoare, 1 an închisoare aplicate prin sentinţa penală nr. 1526/23.12.2020 a Tribunalului Bucureşti-Secţia 1 Penală, pronunțată definitiv în dosarul nr. 29126/3/2020.
Într-un final, Curtea de Apel București a stabilit ca Said Baaklini să execute pedeapsa cea mai grea, adică aceea de 5 ani închisoare.
De asemenea, inculpatului i-a fost aplicată pedeapsa complementară de interzicere a exercitării drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, lit. b şi lit. c Cod penal 1969 (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţiile elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia de acţionar, administrator sau asociat în cadrul vreunei societăţi comerciale) pe o perioadă de 5 ani, care se execută după executarea pedepsei principale.
În plus, judecătorii au dispus confiscarea specială de la omul de afaceri libanez a sumei de 36.644.325,1 lei, ce a făcut obiectul infracţiunii de spălare a banilor și au lăsat nesoluţionată acţiunea civilă. Said Baaklini a mai fost obligat și la plata sumei de 130.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Prejudiciu de 30 de milioane de euro
Procurorii DNA au stabilit că afaceristul a inițiat și constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale către stat și de obține fără drept sume de bani, cu titlu de rambursări TVA.
Prin infracțiunile comise acesta a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 126.108.501 lei, sau echivalentul a 29.945.224 euro.