Începând cu data de 12 octombrie, Urdangarin nu a mai participat la nici un eveniment public, însă de acum, excluderea din agenda de activități a Casei Regale a Spaniei este oficială.

Procurorii îl acuză pe soțul infantei Cristina că s-ar fi înțeles cu responsabili politici pentru a deturna fonduri publice către o corporație constituită tocmai pentru acest scop.
 
Judecătorul care soluționează acest caz, a confirmat că în cadrul investigației împotriva lui Urdangarin, duce de Palma, a asociațiilor acestuia în cadrul Institutului Nóos și a autorităților implicate există suspiciuni privind infracțiuni legate de fraudă, abuz de încredere, fals și deturnare de fonduri publice.
Magistratul a analizat documentele puse la dispoziție de procurori, care au pornit de la un furt de 2,3 milioane de euro din banii publici în care a fost implicat Institutul Nóos, institute care a organizat în Mallorca un forum despre turism și sport, ce a avut loc în urmă cu aproximativ șase ani.
Reamintim faptul că, Iñaki Urdangarin s-a căsătorit în urmă cu 14 ani cu fiica cea mică a regelui Spaniei, și au împreună patru copii.
Conștienta că spaniolii au o imagine mai puțin bună în ceea ce privește monarhia, echipa guvernamentală de la Zarzuela a transmis un mesaj de ”austeritate” și ”transparență”.
La sfârșitul lunii, Casa Regală va prezenta pentru prima dată modul în care a utilizat cele 8,5 milioane de euro cât primește anual. Presa vorbește însă de un ”raport” controlat, în care nu apar cheltuielile personale, referitoare la îmbrăcăminte sau vacanțe.