Michele Nusco (33 de ani) a lăsat Napoli pentru a dirija la Bucureşti cea mai importantă investiţie a unei afaceri de familie, care se îndreaptă spre pragul de un miliard de euro. Când familia sa a stabilit primele legături de afaceri cu România, în 1980, Michele Nusco avea doar 3 ani. Tatăl său, Mario, cumpăra uşi produse la fabrica de mobilă Pipera şi le comercializa în vestul Europei. La mijlocul anilor ‘90, italianul a devenit proprietar al fabricii de mobilă din Pip
Michele Nusco (33 de ani) a lăsat Napoli pentru a dirija la Bucureşti cea mai importantă investiţie a unei afaceri de familie, care se îndreaptă spre pragul de un miliard de euro.
Când familia sa a stabilit primele legături de afaceri cu România, în 1980, Michele Nusco avea doar 3 ani. Tatăl său, Mario, cumpăra uşi produse la fabrica de mobilă Pipera şi le comercializa în vestul Europei. La mijlocul anilor ‘90, italianul a devenit proprietar al fabricii de mobilă din Pipera, pentru care a plătit, în total, circa zece milioane de dolari.
Pinum, brandul sub care compania vinde uşi în România, a fost creat de Mario Nusco în 1992, iar actualul responsabil al afacerii autohtone a rămas Michele Nusco. Compania este prezentă în 14 judeţe şi în Bucureşti, vânzările de anul trecut ridicându-se la 17 milioane de euro. „Anul acesta, cifra de afaceri este ceva mai mică. Volumul de vânzări nu a scăzut, dar am pierdut circa două milioane de euro numai din cauza cursului de schimb“, spune Michele Nusco. Adaptându-se vremurilor, compania testează piaţa în vederea lansării unor produse ceva mai ieftine, piaţa tradiţională fiind, în general, cea medie şi de lux.
Imobiliarele, o ţintă predilectă
„Din 2002-2003, am început să cumpărăm imobile de birouri, spaţii comerciale şi terenuri în Bucureşti şi împrejurimi. Ultima achiziţie a fost un teren de zece hectare, în Voluntari“, menţionează omul de afaceri. Grupul deţine în România 20.000 mp de spaţii de birouri, 3.000 mp de spaţii comerciale şi circa 50 de hectare de terenuri, pentru care a investit, în total, 60 de milioane de euro. În prezent, compania are în dezvoltare, în Pipera, un imobil de birouri (Nusco Tower, cu o suprafaţă de 34.000 mp), proiect care, potrivit lui Michele, va fi livrat în aprilie 2010, fiind închiriat în proporţie de 20%. „Piaţa are probleme acum, dar noi avem finanţarea asigurată pentru Nusco Tower, banca parteneră fiind Unicredit, iar aportul nostru, de 30%, investiţia fiind de circa 50 de milioane de euro“, explică Nusco.
Acesta spune că problemele pieţei se văd şi în evoluţia chiriilor. „Anul trecut, aici se închiria cu 23-24 euro/mp. Acum, închiriem la 16 euro/mp“. Firma mai are în vedere şi construcţia unui imobil de birouri de 12 etaje, Nusco Building, care va fi realizat dacă vor reuşi negocierile cu o multinaţională, care intenţionează să închirieze tot proiectul. Aproape de începerea lucrărilor de construcţie se află şi un proiect rezidenţial de lux de şase milioane de euro, „Luca Stroici“, care va include 42 de apartamente. Finanţarea va fi asigurată de banca Italo-Romena, aportul dezvoltatorului fiind terenul.
Nusco preferă să aştepte momentul revigorării pieţei, fiind rezervat în pronosticuri „Până la urmă, piaţa îşi va reveni. Acum, e esenţial să avem răbdare. Cât priveşte predicţiile îi las pe alţii să le facă. Am văzut că s-a vorbit despre o revenire a pieţei la începutul lui 2010, apoi prin 2011, dar cine poate şti ce se va întâmpla? Răbdarea e esenţială“, spune Nusco. Potrivit acestuia, proiectele aflate momentan în dezvoltare sunt suficiente, iar compania va aştepta până la lansarea altora.
Proiectele sunt construite de antreprenorul Coifer, iar băncile partenere sunt Italo-Romena, Unicredit, dar grupul a lucrat şi cu Volksbank şi Alpha Bank. Bineînţeles că în cadrul companiei lucrează mulţi italieni, iar şantierul Nusco Tower este cu adevărat cosmopolit. Pe lângă muncitorii români, aici lucrează turci, chinezi, circa 350 în total, fiind împărţiţi pe echipe, în funcţie de diversele lucrări efectuate.
Cele trei proiecte Nusco aflate în derulare valorează circa 100 de milioane de euro, dar patrimoniul net al grupului din România şi Italia se ridică la 420 de milioane de euro. „România e o ţară specială, dar va creşte. Piaţa se va reface, pentru că sunt sigur că economia îşi va reveni. Nu intenţionez să ies din Capitală, nu am de ce. E vorba totuşi de capitala unei ţări cu 20 de milioane de locuitori“.
Bărcile, marea pasiune
Nu totul îl mulţumeşte, însă. „Nicăieri în lume nu am văzut atâta inerţie ca în România în an electoral. Toată lumea aşteaptă alegerile, şi abia apoi ia decizii. E prea mare legătura dintre economic şi politic“, consideră acesta. Până la urmă, însă, un producător de uşi trebuie să ştie cel mai bine cum să le şi păstreze deschise.
Acum, e esenţial să avem răbdare. S-a vorbit de o revenire a pieţei în 2010, acum se vorbeşte despre 2011, dar cine poate şti exact?
857 milioane de euro reprezintă valoarea imobilizărilor corporale ale companiei Nusco la sfârşitul anului trecut, potrivit ultimul bilanţ
420 milioane de euro era valoarea patrimoniului net al Nusco la finalul lui 2008, majoritatea proiectelor fiind încă în dezvoltare