Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) estimează că, în această iarnă, deszăpezirea autostrăzilor și a drumurilor naționale va costa circa 401,7 milioane de lei, respectiv circa 92,3 de milioane de euro. Anul trecut, pe vremea aceasta, Compania estima că va plăti pentru curățarea de zăpadă a rețelei de drumuri circa 608,3 milioane de lei și a ajuns să deconteze lucrări în valoare de 333, 4 milioane de lei.
Moldova a luat-o Umbrărescu
Firmele deținute de omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, UMB Spedition, Tehnostrade și Com-Axa , vor întreține toate cei circa 3.309 kilometri de drumuri naționale din Moldova pentru 45,4 milioane de lei, respectiv 10,4 milioane de euro. Omul de afaceri face echipă cu italienii de la Baldassini Tognozzi Pontello (BPT).
Umbrărescu mai are contracte pentru curățarea și întreținerea pe timp de iarnă și a drumurilor aflate în administrarea SND Oradea, SND Baia Mare, SND Satu Mare, SND Târgu Mureș și SND Miercurea Ciuc. În total, mai încasează circa 40 de milioane de lei, respectiv circa 9 milioane de euro.
Cine ne întreține autostrăzile spre Pitești și Constanța
De curățarea de zăpadă a celor două autostrăzi pe care le are România se vor ocupa firma Straco Grup, unde acționari majoritari sunt frații Alexandru (40 de ani) şi Traian Horpos (33 de ani), respectiv Romstrade, deținută de omul de afaceri Nelu Iordache. În acest scop, CNADNR a alocat 24,3 milioane de lei pentru întreținerea din această iarnă a celor două autostrăzi și a centurii Piteștiului. Iarna trecută, Compania a decontat lucrări de deszăpezire în valoare de 13,1 milioane de lei.
Firma lui Nelu Iordache, Romstrade, va trebui să intervină, alături de Nova Force, și pentru curățarea drumurilor naționale care se află în administrarea SND Ploiești și SND Alexandria. Valoarea lucrărilor estimate de CNADNR pentru aceste loturi se ridică la 25,5 milioane de lei.
Dacă Iordache a reușit să câștige mai multe contracte de întreținere multi-anuală, nu același lucru se poate spune despre frații Horpos. Straco Grup face parte doar din două asocieri care ar putea primi în această iarnă circa 30 milioane de lei pentru lucrări de deszăpezire și întreținere a carosabilului.
Doar firma Euroconstruct Trading ’98, controlată de Dan Beșciu și Sorin Vulpescu ar mai putea concura cu firmele lui Umbrărescu la numărul de lucrări pe care le va avea de executat în această iarnă. Firma face parte din asocieri care, estimează Compania de Drumuri, vor lucra în valoare de 54.5 milioane de lei.
Diaconu s-a asociat cu Berna
Și Floarea Diaconu, cu Delta ACM, va avea suficient de muncă în această iarnă, angajându-se să realizeze, alături de alte firme, întreținerea pe mai multe sectoare de drumuri naționale. În total firma lui Diaconu face parte din 6 asocieri. Principalul asociat al lui Diaconu este omul de afaceri Theodor Berna, care controlează firma Tehnologica Radion. Împreună, cele două companii vor curăța zăpada de pe drumurile de județele Constanța, Brăila, Tulcea, Slobozia și Călărași, lucrări estimate de CNADNR la 21,2 milioane de lei. Florea va mai lucra lucra în Buzău și Slatina, pentru circa 20,23 milioane de lei.
Și firma Tehnologica Radion mai are un contract pentru întreținerea drumurilor naționale din administrarea DRPD Craiova pentru 4,48 milioane de lei.
Click pe imagine pentru a mări
La finalul anului trecut, Minsiterul Transporturilor a aprobat standardele de cost pentru deszăpezire. Astfel, pentru drumurile incluse în nivelul I de viabilitate (autostrăzi, drumuri cu 4 benzi de circulaţie, drumuri cu 2 benzi care leagă Capitala de oraşele reşedinţe de judeţ), standardul de cost este fixat la 4.509 euro/km pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie.
Pentru nivelul II de viabilitate (drumuri naţionale din clasele tehnice III şi IV, cu trafic între 3.501-8.000 vehicule în 24 de ore, respectiv 750-3.500), standardul de cost este de 3.688 euro/km, iar pentru nivelul III (restul drumurilor naţionale care trebuie menţinute în stare de viabilitate) acesta este de 2520 euro/km.
LOTURI Kilometri Estimare lucrări iarnă 2011-2012 (mil.lei)
DRDP București 2.583 99,3
DRDP Craiova 1.871 49,8
DRDP Timișoara 1.985 58,8
DRDP Cluj 2.348 50,4
DRDP Brașov 1.771 52,07
DRDP Iași 3.309 45,4
DRDP Constanța 1.631 21,2
CNADNR Central (A1+A2) 262,9 24,3
TOTAL 262,9 + 15.934 401,7