„Regii” birourilor din România vor să se cumpere reciproc

Grupul austriac Immofinanz, cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România, a făcut o ofertă de preluare a unei cote principale de 29% din concurentul său CA Immo, pentru suma de 530 mil. euro. Decizia vine în replică la oferta făcută săptămâna trecută de CA Immo şi Boris Mints cu privire la achiziţia a 13,5% din Immofinanz.

În octombrie anul trecut, milionarul rus Boris Mints a intrat, prin intermediul companiei sale O1 Group, în acţionariatul CA Immo după ce a achiziţionat un pachet de acţiuni de la UniCredit Bank Austria pentru 295 mil. euro. De acţiunile băncii a fost interesat atunci şi Immofinanz. Tranzacţia a transformat grupul O1 în acţionar cu 16,35% din CA Immo. Într-o tranzacţie ulterioară, încheiată luna trecută, Boris Mints a mai cumpărat 9,65% din acţiunile companiei, în urma unei tranzacţii de circa 180 mil. euro. Astfel, oligarhul rus a devenit principalul acţionar al CA Immo, cu o participaţie de 26%, în urma unor investiţii cumulate de 475,2 mil. euro.

Săptămâna trecută, O1 Group şi CA Immo, a prezentat acţionarilor Immofinanz o ofertă de preluare a 13,5% din acţiunile companiei pentru 423 mil. euro, însă austriecii au respins oferta ca fiind la un preţ prea mic.

„Deşi ne bucură interesul arătat companiei noastre şi noilor acţionari, considerăm că preţul ofertat (de 2,51 Euro şi 2,8 Euro per acţiune) este complet nesatisfăcător, deoarece nu reflectă valoarea acţiunilor noastre. Suntem mulţumiţi să vedem că strategia noastră atrage investitori şi apreciem încrederea în potenţialul de câştig al portofoliului în Europa de Est“, a declarat la acea dată Eduard Zehetner, CEO-ul Immofinanz.

CITIŢI ŞI Se conturează un nou gigant în România: Oligarhul Boris Mints, la primul pas spre achiziţia Immofinanz

Pentru a cumpăra 29% din competitorul său, Immofinanz a arătat faptul că dispune de lichidităţi în valoare de 627,2 mil. euro, sumă care va creşte ca urmare a vânzării unor active pe parcursul actualului an fiscal.

„Ne-am exprimat interesul faţă de acest competitor mai mic în cursul anului precedent, când UniCredit şi-a vândut investiţia în CA Immo, iar acum nu pot decât să repet motivele declarate la acel moment: CA Immo se potriveşte cu Immofinanz în aceea ce priveşte ţările în care activează şi clasele de active, iar experienţa noastră de lungă durată în Europa Centrală şi de Est ne va permite să sprijinim managementul în realizarea planurilor sale de extindere în aceste ţări“, a declarat Eduard Zehetner, CEO-ul Immofinanz.

Grupul deţine în România 82 de proprietăţi (15 investiţii finalizate, 12 în curs de dezvoltare şi 55 de proiecte în analiză) cu o valoare de 957,5 milioane de euro (658,4 milioane de euro – investiţiile finalizate, 41,3 milioane de euro – proiectele în curs de dezvoltare şi 257,3 milioane de euro – proiectele în analiză). Portofoliul de investiţii finalizate include opt clădiri de birouri (14,5% din totalul portofoliului de birouri), patru proprietăţi în zona de retail (10,8% din întregul portofoliu de retail) şi trei active logistice (3,9% din întregul portofoliu de logistică). Valoarea justă estimată după finalizarea proiectelor în curs de dezvoltare ale grupului în România totalizează 82,8 milioane de euro.

De cealaltă parte, portofoliul CA Immo cuprinde clădiri de birouri cu o suprafaţă de 106.000 mp.

În Bucureşti sunt 88 de clădiri de birouri moderne care dispun de o suprafaţă închiriabilă de 216 hectare, potrivit consultanţilor JLL. Cei doi giganţi austrieci deţin circa 15% din această suprafaţă. În fiecare an, proprietarii acestor imobile încasează din chirie peste 24 mil. euro.

CITIŢI ŞI Immofinanz despre oferta oligarhului Boris Mints: Este ridicolă. Ar trebui să ofere 4 dolari/acţiune