Modificări privind regimul armelor în România
Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea care aduce modificări semnificative la regimul armelor și munițiilor din România. Această lege are scopul de a simplifica procedurile administrative, de a reduce birocrația și de a spori ordinea și siguranța publică.
Conform noii legi, pașaportul european pentru arme de foc devine documentul esențial pentru deținătorii de arme care doresc să călătorească pe teritoriul statelor membre și în statele terțe. Acest pașaport conferă titularului dreptul de a circula cu armele înscrise în document, în condițiile în care deținerea, portul și folosirea armelor sunt permise în țara de destinație sau dacă titularul este autorizat de autoritățile competente din acea țară să introducă armele pe teritoriul său.
Un aspect important al legii privind regimul armelor este eliminarea obligației posesorilor de permis european de a solicita un alt document (autorizație de scoatere de pe teritoriul României a armelor letale) pentru deplasarea în state terțe. Această schimbare reduce birocrația și simplifică procedurile administrative pentru deținătorii legali de arme.
Autorizația de procurare a armelor letale se acordă persoanelor care au absolvit un curs de instruire teoretică și practică organizat de o entitate juridică autorizată, cu excepția cadrelor militare și a altor categorii specifice din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, SRI, SIE, STS, SPP și ofițerilor și agenților de poliție din cadrul Ministerului Justiției, inclusiv după încetarea raporturilor de serviciu.
Prevederi legate de armele neletale
Dreptul de deținere a armelor se aplică numai pentru armele de vânătoare, de tir, de colecție sau de autoapărare. Armele trebuie păstrate la domiciliul sau reședința înscrisă în documentul de identitate, în spațiile autorizate în condițiile prevăzute de normele metodologice de aplicare a legii. Excepție fac armele de apărare și pază, care pot fi purtate asupra titularului.
Acest drept se acordă numai sportivilor de tir categoria I, membrilor loturilor naționale sau olimpice, pe perioada cât sunt în activitate, și antrenorilor și instructorilor în poligonul de tragere, care au relații contractuale cu un poligon autorizat.
Potrivit legii privind regimul armelor, cetățenii români și rezidenții statelor membre cu domiciliul sau reședința în România, precum și străinii cu ședere legală în România, care au împlinit vârsta de 18 ani, pot procura arme neletale și muniția aferentă, cu condiția să nu fi fost condamnați la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni comise cu intenție și să fi absolvit un curs de instruire teoretică și practică organizat de o entitate juridică autorizată, cu excepția anumitor categorii specifice de cadre militare și de poliție.