Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată luni seară la Windsor. La ceremonia religioasă de la Abaţia Westminster, transmisă pe tot globul, participă numeroși șefi de stat, demnitari și capete încoronate. Partea publică a ceremoniei s-a încheiat, iar restul evenimentelor se desfășoară în cerc restrâns. Desfășurările publice au avut loc în prezența a peste 2.000 de invitaţi, inclusiv sute de demnitari străini şi capete încoronate.
La funeralii sunt prezenţi şi preşedintele României, Klaus Iohannis, dar şi Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Principele Consort Radu.
UPDATE: A început înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a
Slujba de înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a a început la Castelul Windsor. Imaginile din interiorul capelei readuc în memorie momentul în care Regina Elisabeta a II-a și-a înmormântat soțul în 2021.
În timp ce familia Reginei poate sta acum aproape, ea a stat singură în strane în timp ce își lua rămas bun de la Prințul Philip. Regele și membrii de rang înalt ai familiei regale s-au alăturat procesiunii funerare de la Castelul Windsor. Prințesa Anne, Prințul Andrew și Prințul Edward s-au alăturat procesiunii – la fel ca și nepoții reginei, prinții William și Harry.
Tunurile de minut au fost trase de către Trupa Regelui, Artileria Regală Călare, de pe o poziție de pe Peluza de Est. Clopotele Turnului Sebastopol și Turnului Curfew ale Castelului au bătut, de asemenea, în timp ce mașina funerară de stat și-a continuat călătoria.
Procesiunea s-a oprit la baza treptelor vestice ale Capelei St George din Horseshoe Cloister. Grupul care poartă sicriul l-au ridicat din mașina funerară și purtat în procesiune pe treptele de vest.
La procesiunea de la Castelul Windsor participă circa 800 de persoane, între care familia și apropiați au Reginei. La final, la ora 21.30, Regina va fi înmormântată efectiv, în Capela Castelului Windsor în cadrul unui eveniment privat la care participă doar familia Regală.
UPDATE: Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a ajuns acasă
Cortegiul funerar al Reginei Elisabeta a ajuns la Shaw Farm Gate din Albert Road, Windsor. Acum, urmează o slujbă la Capela St George. Elisabeta a II-a va fi înmormântată într-o ceremonie privată. Ceremonia de înmormântare a început cu funeraliile de stat la Westminster Abbey.
La sfârşitul slujbei de la abaţie s-au păstrat 2 minute de reculegere la nivel naţional, apoi s-a intonat imnul naţional „God Save the King”. A urmat o procesiune în centrul Londrei de unde sicriul a pornit spre Castelul Windsor, unde Elisabeta a II-a va fi înmormântată, într-o ceremonie privată la care sunt așteptate 800 de persoane.
Mii de persoane în doliu s-au aliniat pe Long Walk până la castel, iar Royal Borough of Windsor and Maidenhead a avertizat că traseul este acum închis și nu mai poate permite accesul altor vizitatori. În Londra sunt așezate ecrane peste tot, dar și pe tot întreg teritoriul Marii Britanii.
Regina Elisabeta a II-a, înmormântată luni. Cel mai important eveniment al zilei. Lumea își ia adio de la marele monarh
Funeraliile de stat au început la ora 12.00. Înmormântarea propriu-zisă are loc la ora locală 19.30 (21.30, ora României), într-o ceremonie privată, în Capela St George’s a Castelului Windsor. Imnul britanic ”God save the King” a răsunat luni, în Abaţia Westminster, în încheierea ceremoniei religioase în memoria reginei Elisabeta a II-a, iar sicriul a părăsit abaţia.
Partea publică a înmormântării reginei Elisabeta a II-a s-a încheiat după un ceremonial care a durat o oră, punctat de lecturi biblice şi imnuri religioase. Imensa abaţie s-a cufundat în două minute de reculegere, alături de întregul Regat Unit, un ultim omagiu adus fostei suverane. De asemenea, a avut loc o altă procesiune, de la Arcul Wellington, la Hyde Park Corner, în centrul Londrei. Marinarii au purtat sicriul reginei pe afet, în bătăile Big Ben şi salve de tun.
Afetul pe care a fost depus sicriul reginei defuncte a fost tras de 142 de marinari. El a fost urmat de către cei patru copii ai fostei suverane. Regina Victoria a încredinţat, în 1901, Marinei, onoarea de a păzi sicriul regal sau rămăşiţele unor oameni de stat importanţi, ca Winston Churchill.
Regele Charles al III-lea, prezență importantă la eveniment
Regele Charles al III-lea a sosit la Westminster Hall împreună cu prinţul William. Noul rege a traversat în aplauzele mulţimii pentru a se duce la Westminster Hall, iar apoi la Abaţia Westminster, unde are loc ceremonia de înmormântare a mamei sale. El a venit cu maşină neagră, cu steagul regal arborat, împreună cu fiul său mai mare, William.
Câteva momente mai târziu au sosit nepoţii reginei. Noua prinţesă de Walles, Kate, şi cei doi copii mai mari, George şi Charlotte, au sosit cu altă maşină. Regina Camilla a sosit după ei. Harry a sosit mai devreme, împreună cu soţia sa, Meghan, şi copiii lor. După Emmanuel Macron şi Joe Biden, la Abaţia Westminster au sosit foştii premieri Boris Johnson şi Theresa May, cu o jumătate de oră înainte de începerea ceremoniei. Ei au fost urmaţi de foştii premieri Gordon Brown şi Tony Blair, însoţiţi de către soţii. Liz Truss, numită premier de către Elizabeth a II-a cu două zile înainte să moară, a salutat, la rândul ei, autorităţile religioase.
O slujbă religioasă urmează să aibă loc, la ora 17.00, la Capelă, în prezenţa a peste 800 de persoane, înaintea ceremoniei de înmormântare, rezervată membrilor apropiaţi ai familiei, fără fotografi şi camere de luat vederi. Bijutierul coroanei va îndepărta Coroana Statului Imperial, globul şi sceptrul, care se sprijină deasupra sicriului, şi le va aşeza pe altar.
Sicriul reginei va fi depus în Capela regelui George al VI-lea, o anexă a capelei principale, în care se află tatăl şi mama reginei, dar şi cenuşa surorii sale, prinţesa Margaret. Arhiepiscopul de Canterbury va pronunţa binecuvântarea, care va fi urmată de imnul „God Save The King”.
Sicriul prinţului Philip, care se află în prezent în Castelul regal, urmează să fie adus în capelă, lângă cel al reginei. Regina Elizabeth II a murit în 8 septembrie, la 96 de ani, după 70 de domnie.
Regele Charles al III-lea a lăsat un bilet scris de mână deasupra sicriului Reginei
Biletul aflat deasupra sicriului Reginei Elisabeta a II-a în timpul funeraliilor este un mesaj scris de mână de fiul ei, Regele Charles al III-lea. Și buchetul așezat pe sicriu are o simbolistică specială: mirtul este crescut dintr-o ramură din buchetul de la nunta cu Philip, din 1947.
Mesajul scris de mână de regele Charles al III-lea, pus deasupra sicriului mamei sale, Regina Elisabeta a III-a scrie este: „În memoria iubirii și a devotamentului. Charles R”. „R” din titlul Regelui Charles se referă la <Rex>, care înseamnă rege în latină, potrivit CNN.
Palatul Buckingham a precizat că această coroană conținea flori și frunze tăiate din grădinile Palatului Buckingham, Clarence House și Highgrove House, la cererea Regelui Charles al III-lea. Aceasta a fost așezată într-un cuib de mușchi englezesc și ramuri de stejar. Frunzele au fost alese pentru simbolistica lor – rozmarin (pentru amintire), mirt (un simbol străvechi al unei căsnicii fericite) și stejar englezesc (simbol al forței iubirii), a precizat palatul. Mirtul a fost tăiat dintr-o plantă crescută dintr-o crenguță de mirt care a crescut din buchetul de nuntă al Reginei, atunci când s-a căsătorit cu prințul Philip în 1947.
Înainte de înmormântare, Regele Charles a mulțumit națiunii pentru sprijinul și căldura pe care le-a primit familia sa.
Noul monarh a spus într-o declarație emoționantă că el și Camilla „au fost emoționați peste măsură de toți cei care s-au deranjat să vină și să-și prezinte omagiile pentru serviciul de o viață al mamei mele dragi, regretata Regină”.