Pe lângă un imperiu și brațele economice ale acestuia, vremea ei în calitate de șef al statului a fost marcată de prosperitate. Apariția finantatorilor miliardari, a antreprenorilor și a şeicilor bogaţi de pe urma petrolului au lăsat-o pe femeia care a moștenit unul dintre cele mai bogate tronuri din lume în 1952 într-o stare de bogăţie relativă la puțin peste șase decenii mai târziu, cu toate că deţine un palat, grajduri și o colecție de timbre scumpe.
Averea personală estimată a reginei în vârstă 89 de ani, moștenită în mare parte din familia ei, este de aproximativ 425 milioane de milioane de dolari, conform unei analize a Bloomberg Billionaires Index. Acest cuantum reprezintă doar 3% din averea celui mai bogat britanic, Gerald Grosvenor, Ducele de Westminster. Cea mai bogata femeie din Europa, Liliane Bettencourt, are o avere de 32 miliarde de dolari.
"Regina este un administrator al monarhiei,", a declarat Sally Bedell Smith, autor al "Elizabeth Regina", o biografie apărută în 2012. "Nu e atât de bogată cum crede lumea."
Cu toate acestea, monarhia este încă una dintre instituțiile cele mai valoroase din Marea Britanie, cu o avere de 57 de miliarde de lire sterline, potrivit unui raport de evaluare de brand și strategie de consultanță al Brand Finance. Cifra include contribuția la economie prin turism și lucruri precum efectul copiilor de la Curte pe brandurile de modă.
Cu toate acestea, cele 20 de miliarde de lire sterline cât valorează Palatul Buckingham, Bijuteriile Coroanei și Colecția de Artă Regală aparţin generațiilor viitoare și nu sunt proprietate privată a Reginei.
În timp ce detaliile exacte ale averii personale sunt la fel de bine păzite ca Bijuteriile Coroanei, Bloomberg Billionaires Index a calculat că Regina Elisabeta a II-a deţine investiţii în valoare de 75 de milioane de dolari, 160 de milioane de dolari în active moștenite de la mama ei, proprietăţi personale de 110 milioane de dolari, o colecție de timbre ce valorează 75 milioane de dolari, iar Royal Stud este evaluat la 10 milioane de dolari. Palatul a refuzat sa comenteze averea personală a Reginei.
Valoarea investiţiilor este derivată dintr-o declarație făcută de John Colville în Times of London în 1971, un director de la Coutts & Co, banca Reginei, care a estimat averea sa la 2 milioane de lire sterline.
Regina a moștenit imperiul imobiliar al mamei sale în 2002, estimat la 70 de milioane de lire sterline, potrivit unui raport al BBC News. Ea detine, de asemenea Balmoral și Sandringham Estates, care sunt evaluate pe baza discuțiilor cu Charles McDowell din Londra, fondatorul broker imobiliar Charles McDowell.
Colecţia de timbre a tatălui ei, George al VI-lea, este evaluată pe baza vânzărilor colecţiilor de timbre John du Pont, din iunie 2014 și din discuțiile cu Keith Heddle, Managing Director al Stanley Gibbons Investments, cu sediul în Londra.