Duminică seară, în satul braşovean Viscri, unde Regele Charles deţine o casă, a avut loc un moment de reculegere. La eveniment a participat şi ambasadorul Marii Britanii în România, care a oferit câteva detalii mai puţin ştiute despre legătura Reginei Elisabeta cu ţara noastră.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii nu a vizitat România niciodată, însă nu era deloc străină de soarta ţării noastre!
Moment de reculegere pentru Regina Elisabeta la Viscri. Ce ştia fostul suveran despre România?
A confirmat-o chiar ambasadorul Regatului Unit la Bucureşti, Andrew Noble. El s-a aflat, duminică seară, la Viscri, unde a fost ţinut un Moment Naţional de Reculegere pentru a reflecta asupra vieţii şi moştenirii Reginei Elisabeta.
„Doamnelor şi domnilor, mulţumesc că aţi venit în această seară la Casa Albastră, casa fostului prinţ Charles de Wales din Viscri. (…) La lumina lumânărilor ne găsim, astăzi, într-un sat în inima Transilvaniei, ca să reflectăm asupra vieţii Reginei Elisabeta a II-a.
Înmormântarea are loc mâine, la Londra, cu prezenţa şefilor de stat din toată lumea, mai ales cu preşedintele Iohannis şi soţia lui, cu Majestatea Sa Margareta şi Prinţul Radu. (…) Regina a fost o prezenţă globală timp de 70 de ani.
Chiar dacă Regina nu a vizitat România niciodată, vă pot spune că Regina a ştiut foarte bine cum s-a dezvoltat România în aceşti 32 de ani de libertate.
Am discutat cu Regina despre România şi a fost un loc important şi pentru că este un loc foarte important pentru Regele Charles”, a afirmat diplomatul britanic, potrivit Agerpres.
„Ne gândim la serviciul pe care l-a făcut pentru noi toţi, pentru datoria pe care am simţit-o faţă de noi, oamenii normali”
Andrew Noble a vorbit şi despre însemnătatea casei Regelui Charles din satul Viscri, care reprezintă acum o dovadă a legăturii între Familiile Regale din Marea Britanie şi România, precum şi între popoarele şi ţările noastre.
Ambasadorul a subliniat că amintirea Reginei Elisabeta nu va dispărea prea repede din memorie oamenilor, mai ales graţie în locuri precum Casa Albastră din Viscri.
„Şi în viitor va juca un rol important ca să ne amintească despre ceea ce ne uneşte. Doamnelor şi domnilor, este un moment deosebit de trist pentru populaţia Regatului Unit, pentru populaţia ţărilor în care regina a fost şi şef de stat, în ţările Commonwealth şi în celelalte ţări unde nu am aşteptat ca să aibă acest impact imens.
Ne gândim la serviciul pe care l-a făcut pentru noi toţi, pentru datoria pe care am simţit-o faţă de noi, oamenii normali, oamenii simpli şi nu cred că această amintire va dispărea repede, mai ales în această grădină, în această casă vom simţi prezenţa Reginei Elisabeta a II-a şi mai ales prezenţa Regelui Charles al III-lea.
Vă mulţumesc foarte mult pentru prezenţa aici, astăzi, pentru mine ca ambasador înseamnă un semn foarte important al iubirii care există între Regatul Unit şi acest sat important, Viscri”, a mai spus, duminică seară, ambasadorul Marii Britanii în România.
Momentul Naţional de Reculegere la care a îndemnat Guvernul de la Londra a fost marcat în satul Viscri, din judeţul Braşov, duminică seară, la ora 20:00.