"În prezent, operaţiunea de rezervare a denumirii societăţii se poate face şi online, însă vorbim doar despre o depunere online, în spate aflându-se, ca şi la ghişeu, factorul uman. Prin noul serviciu pe care îl vom lansa, se exclude prezenţa factorului uman. Practic, se va face această rezervare în mod automat 24 de ore din 24, online, şi plata cu cardul. Dacă denumirea este disponibilă, se poate rezerva imediat pentru o perioadă de 90 de zile, după ce se achită taxa", a menţionat directorul general al ONRC.
Silvia Călin – Mihalcea a explicat că, în general, cei care vor să îşi înfiinţeze o firmă, vin la registru cu trei denumiri, iar când ajung la ghişeu li se spune că nu sunt disponibile cele trei denumiri pe care şi le-au propus iniţial. Directorul general al ONRC consideră că, prin intermediul noului serviciu, "vor putea fi evitate momentele de aşteptare".
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Alin Lucian Antochi, a declarat că unul dintre proiectele la care se lucrează în prezent presupune reducerea timpului parcurs din momentul în care o persoană vine la Registrul Comerţului pentru a înregistra o societate şi până când va primi actele de înregistrare a firmei, durată estimată la 24 de ore.
"De exemplu, dacă astăzi cetăţeanul se prezintă la ghişeu cu iniţiativa de a deschide o societate comercială, actele de înfiinţare să le poată avea în 24 de ore, adică a doua zi. Nu durează foarte mult nici în prezent, cred că vreo trei zile sunt, însă sper ca această măsură să reprezinte un semnal pozitiv pentru mediul privat şi o invitaţie pentru cei care s-au gândit să deschidă o mică afacere. Suntem în proces de evaluare a acestui proiect în cadrul Ministerului Justiţiei, şi dacă lucrurile merg cum trebuie, coroborat şi cu celelalte iniţiative de rezervare online a numelui, sperăm să reuşim în acest an să implementăm această iniţiativă", a menţionat secretarul de stat în Ministerul Justiţiei.
Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) organizează, sâmbătă, evenimentul 'Porţi deschise la Registrul Comerţului', vizitatorii fiind informaţi asupra modului în care se derulează activitatea instituţiei.
Cei interesaţi au posibilitatea de a face un tur al registrului şi de a vizita o expoziţie de documente de arhivă (sec.XVIII-XX) şi însemne ale breslelor meşteşugăreşti (sec.XVIII), expoziţie organizată în parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României şi cu Muzeul Naţional de Istorie a României. De asemenea, în premieră, va fi permis accesul în arhiva ORCT Bucureşti şi Ilfov, care conţine un număr de 1.606.257 volume care corespund unui număr de peste 500.000 persoane fizice şi juridice.
Oficiul Naţional al Registrului Comerţului este instituţia publică, cu personalitate juridică, organizată în subordinea Ministerului Justiţiei, finanţată integral de la bugetul de stat, a cărei activitate este reglementată de prevederile Legii nr. 26/1990 privind registrul comerţului, republicată cu modificările şi completările ulterioare. AGERPRES