În Regiunea București-Ilfov indicatorul PIB pe locuitor a depășit media Uniunii Europene ajungând la nivelul Berlinului. Dar restul regiunilor din România sunt printre ultimele din Europa.
Cel mai recent raport al Comisiei Europene privind competitivitatea regiunilor europene arată că București-Ilfov a întrecut Berlinul la nivelul PIB pe cap de locuitor.
Dar, în ceea ce privește indicele competitivității regionale (RCI) Bucureștiul se află pe poziția 161, în timp ce Berlin este pe locul 45 din 263 regiuni analizate. Trebuie spus că indicele RCI este calculat pe baza mai multor indicatori ce privesc eficiența guvernării centrale și locale, transparența, ușurinţa de a dezvolta afaceri, crima organizată, infrastructura, sănătatea, educația, piața muncii sau inovarea.
În analiza Comisiei Europene, regiunea București-Ilfov este la o distanță extrem de mare de celelalte zone ale României. Trei regiuni din România, cea de Sud-Est, Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia sunt printre cele 10 regiuni din Europa cele mai puțin competitive.
Celelalte regiuni, cu excepția Bucureștiului, se află în zona de jos a clasamentului, între locurile 240 și 251 din 263 de regiuni analizate, ceea ce nu lasă loc de prea multe comentarii.
În ceea ce privește riscul ca România să intre în zona euro nepregătită, guvernatorul Mugur Isărescu spune că este vorba despre „complicarea gestionării ciclurilor economice”, o sintagmă greu de înțeles de publicul larg, dar care, bănuim, se referă la faptul ca o perioadă de scădere economică poate fi gestionată și prin devalorizarea monedei naționale, fapt care în zona euro nu se poate întâmpla. Cert este că ne aflăm într-o realitate destul de ciudată: intrarea în zona euro poate fi asumată în trei-patru ani sau poate fi amânată pe termen nedefinit.
SURSA: RFI