Reglementarea emisiilor de metan: O colaborare reală între industrie și autorități

poluare

Poluare / SURSA FOTO: Dreamstime

Asociația 2Celsius a lansat azi raportul Reglementarea emisiilor de metan: de la angajamente slabe la aplicare credibilă, care prezintă deficiențele Regulamentului european privind metanul, dar și situația din România, a doua țară producătoare de gaze din UE. 

Raportul, realizat de expertul în energie Otilia Nuțu, a fost lansat în cadrul unei conferințe organizată cu scopul de a crea un cadru de lucru în jurul emisiilor fugitive de metan din industria petrolului și gazelor din România, un subiect ignorat la nivel local.

“Trebuie construită încrederea între toți actorii din piață pentru că, în momentul de față, e o lipsă totală de credibilitate. Să ne uităm numai la ce s-a întâmplat, de exemplu, cu legea offshore: publicul n-are încredere că se va alege cu mai mult gaz, statul n-are încredere că va încasa suficienți bani, companiile n-au încredere că vor putea face profit, prin urmare, nu se întâmplă nimic și toată lumea are de pierdut. Același lucru se va întâmpla și cu regulamentul privind emisiile de metan, pur și simplu nu se va aplica dacă autoritățile nu sunt văzute de industrie și public drept competente, credibile și corecte.”, consideră Otilia Nuțu.

Necesitatea reglementării și limitării emisiilor de metan

Necesitatea reglementării și limitării emisiilor de metan fost subliniată de invitații la eveniment, Dr. Roland Kupers, consilier în cadrul Observatorului Internațional al Emisiilor de Metan al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, explicând că avem nevoie de o monitorizare atentă a emisiilor pentru o bună înțelegere a fenomenului și a invitat companiile și operatorii să adere voluntar la OGMP 2.0.

“Am dorit să lansăm această discuție la nivel național, cu toți actorii interesați, deoarece nu se vorbește în spațiul public până în momentul de față pe o temă care este foarte importantă la nivel global și importantă pentru România, care este unul dintre producătorii principali de petrol și gaze la nivelul UE. Metanul este un gaz potent din perspectivă climatică, iar România are nevoie de o foaie de parcurs și de discuții ample între guvern, industrie, cercetători și societatea civilă pentru a aborda această problemă proactiv. Sunt încurajat de participarea amplă la conferință și de interesul acordat de către participanți și am încredere că vom continua discuțiile cu consultări specifice, pentru ca România să facă pași rapizi în direcția corectă și inclusiv să aibă o poziție ambițioasă la nivel european în ceea ce privește regulamentul privind metanul”, a declarat Mihai Stoica, Director Executiv al asociației 2Cesius.

UE vrea să reducă emisiile globale de metan cu 30% până în 2030

Uniunea Europeană s-a angajat să respecte un obiectiv colectiv de reducere a emisiilor globale de metan cu 30% până în 2030, comparativ cu 2020, iar noua variantă a Regulamentului privind emisiilor de metan va fi adoptată la începutul lui 2023.

Reducerea emisiilor de metan va aduce provocări majore la nivel național, România având toate segmentele industriei din petrol și gaze: producție, transport, înmagazinare, distribuție și furnizare. Totodată, are una dintre cele mai vechi infrastructuri din Europa și este responsabilă pentru aproximativ 13% din total emisiilor de metan din domeniul energiei la nivelul Uniunii Europene. Potrivit Eurostat, la nivel european, România este responsabilă de aproape o cincime din emisiile fugitive din industria de gaze și petrol.

Recomandările propuse în raport se concentrează pe leak detection and repair (detectarea și repararea pierderilor, LDAR) și monitoring, reporting and verification (monitorizarea, raportarea și verificarea emisiilor, MRV). Raportul poate fi consultat pe platforma asociației, în limba română sau engleză.

Conferința a fost organizată de 2Celsius cu sprijinul International Energy Agency UK, ca parte a demersurilor sale de a promova reducerea rapidă a emisiilor globale de metan în acord cu recomandările științifice privind schimbările climatice și cu țintele asumate prin Acordul de la Paris.