Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a aprobat Ordinul care prevede modul de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul pacienților cu arsuri grave, în cadrul programului de acțiuni prioritare (AP-ARSURI) care asigură fondurile necesare pentru cazurile de mari arși,potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii (MS).
Ordinul a fost aprobat în urma reanalizării proiectului inițial al ordinului de ministru pus în transparență publică în 2016, dar retras în scurt timp, din care Comisia de specialiști a Ministerului Sănătății a eliminat o serie de prevederi nespecifice pentru tratamentul marilor arși și care nu se puteau aplica.
Conform Ordinului aprobat, acțiunile prioritare (AP-ARSURI) sunt elaborate, derulate și finanțate de către Ministerul Sănătății și se implementează prin unități sanitare care au în structură secții/compartimente de ARSURI cu expertiză în domeniu.
„Programul AP-Arsuri asigură acoperirea costurilor tratamentului urgențelor majore ale pacienților cu arsuri grave, care sunt de regulă costisitoare și nu pot fi acoperite din finanțarea unităților sanitare în baza contractelor încheiate cu casele de asigurări. Ordinul prevede reguli clare pentru derularea acestui program, pentru care sunt prevăzute fonduri în cadrul bugetar de anul viitor”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății.
Pentru perioada 2017-2019, va fi constituit un colectiv de lucru format din specialiști în specialitatea chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă (Colectivul de Lucru al AP-ARSURI), a cărui componență va fi aprobată prin ordin de ministru, pe baza propunerilor înaintate de către Comisia de chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă a Ministerului Sănătății. Secretarul de stat care are în coordonare AP-ARSURI și șeful Serviciului medicină de urgență al Ministerului Sănătății sunt invitați permanenți ai CL-ARSURI.
La nivelul spitalelor, derularea și monitorizarea AP-ARSURI se va realiza de către un coordonator local desemnat de managerul unității sanitare, care poate fi șeful de secție sau un alt medic din cadrul structurii care derulează AP-ARSURI.
Finanțarea AP-ARSURI din bugetul Ministerului Sănătății se va face lunar, pe baza cererilor fundamentate de coordonatorii locali ai unităților sanitare incluse în AP-ARSURI.
Sumele alocate pentru AP-ARSURI sunt cuprinse în bugetele de venituri și cheltuieli ale direcțiilor de sănătate publică si ale unităților sanitare și se utilizează numai potrivit destinațiilor stabilite.
Sunt considerați pacienți critici, pacienții cu arsuri de gradul 2 pe o suprafață mai mare de 10%, arsuri la față, scalp, mâini, picioare, organe genitale, perineu, articulații mari, arsurile de grad 3 indiferent de suprafață, arsurile electrice, arsurile chimice, arsurile cu suspiciune de leziuni ale căilor inhalatorii, cele asociate cu traumatisme concomitente, precum și cele suferite de pacienți cu risc (batrani,diabetici,cardiaci,etc.).
Ministerul Sănătății amintește că, pentru tratarea în condiții optime a pacienților cu mari arsuri, va înființa 4 Centre de Mari Arși în București (2 centre), Timișoara și Tg. Mureș.
În prezent, Ministerul Sănătății derulează procedură de selectare a consultantului care va elabora studiile de fezabilitate și proiectele celor patru centre, care vor fi finanțate în cadrul proiectului derulat cu Banca Mondială.