Războiul cu băncile face victime. Martin Wheatly va părăsi începând cu luna septembrie şefia autorităţii care reglementează conduita în business a instituţiilor financiare din Marea Britanie. Demisia anunţată în aceste zile survine în contextul în care şeful finanţelor din Regatul Unit, George Osborne, îi comunicase că nu îi va fi prelungit mandatul care îi expira în martie 2016, scrie Financial Times.
Poate fi interpretată această plecare ca o consecinţă a sancţiunilor frastice aplicate în anul 2013 băncilor implicate în scandalul manipulării ratelor de dobândă Libor. Mulţi cred că este o da şi că mutarea reprezintă o consecinţă a "noi înţelegeri" între Osborne şi City-ul londonez. Chiar reprezentanţi ai industriei financiare trădează care este adevăratul motiv. "Problema cu Martin era aceea că şi-a făcut atât de mulţi duşmani; în parte pe bună dreptate, pentru că băncile aveau nevoie de un tratament ferm după criză. Dar părea să aibă o gândire preconcepută că toţi bancherii sunt răi", a declarat un înalt oficial al unei bănci.
Un comentator observă că atât timp cât s-a aflat în fruntea Autorităţii Wheatley a avut contraperformanţa de a-i nemulţumi deopotrivă pe bancheri şi pe consumatorii de servicii financiare. Primii au considerat amenzile prea severe, în timp ce publicul nu a înţeles de ce nu s-a mers pe varianta incriminării penale a bancherilor. O adresare neinspirată către un reporter realizată recent de Wheatley pare a fi fost şi ultimul argument pentru ca finanţele publice să decidă îndepărtarea acestuia.