Regrupare de forţe în umbra The Big Four

Se ascute competiţia pe piaţa serviciilor de audit şi consultanţă fiscală, împărţită până acum între The Big Four şi restul lumii. Ameninţă apariţia unui nou jucător internaţional auditorii autohtoni? Intrarea oficială pe piaţa românească de servicii de audit, consultanţă fiscală şi contabilitate a UHY Audit CD, anunţată săptămâna trecută, redesenează, teoretic, peisajul în branşa respectivă. Afiliată uneia dintre cele mai mari reţele internaţional

Se ascute competiţia pe piaţa serviciilor de audit şi consultanţă fiscală, împărţită până acum între The Big Four şi restul lumii. Ameninţă apariţia unui nou jucător internaţional auditorii autohtoni?

Intrarea oficială pe piaţa românească de servicii de audit, consultanţă fiscală şi contabilitate a UHY Audit CD, anunţată săptămâna trecută, redesenează, teoretic, peisajul în branşa respectivă. Afiliată uneia dintre cele mai mari reţele internaţionale de companii independente de profil, UHY International, firma românească îşi propune să atragă clienţi „companiile româneşti medii, nu atât ca dimensiuni, ci ca spirit antreprenorial, afaceri deţinute de familii, proprietari unici, care vor să îşi extindă afacerile dincolo de o anumită limită sau caută extindere internaţională, spune John Wolfgang, partener în cadrul UHY USA. The Big Four – PricewaterhouseCoopers, Ernst&Young, KPMG sau Deloitte – se adresează companiilor mari, multinaţionale, acoperind slab segmentul IMM-urilor, unde există doar furnizori locali. Avantajul nostru este că putem aduce şi experienţă internaţională“.

Potrivit reglementărilor UE, companiile care au fie peste 50 de angajaţi, fie o cifră de afaceri de peste 7,3 milioane de euro trebuie să se supună, din acest an, auditului financiar. „De asemenea, pentru companiile de stat şi administraţiile locale se va introduce sistemul de supraveghere publică, prin urmare şi acestea vor fi supuse auditului“, spune Maria Manolescu, vicepreşedinte al Camerei Auditorilor Financiari din România.

Reţeaua UHY este prezentă în peste 66 de ţări şi are 190 de birouri în întreaga lume, cuprinde 106 firme membre şi operează cu peste 6.300 de consultanţi. În anul 2007, UHY International a înregistrat o cifră de afaceri de 614 milioane de dolari. Intrarea în România reprezintă o concurenţă puternică pentru cele 730 de companii de audit, consultanţă fiscală şi contabilitate autohtone.

Veniturile Audit CD au provenit, în 2007, în proporţie de 44% din audit, 30% din consultanţă fiscală, şi restul din servicii de contabilitate. Piaţa românească a serviciilor de audit a crescut în 2006, potrivit Mariei Manolescu, cu 30%. UHY ţinteşte însă mai sus. „Pentru 2008 estimăm o creştere a cifrei de afaceri cu 50%, iar în 2009, vrem să menţinem acelaşi ritm“, afirmă Camelia Dobre, directorul general al UHY Audit CD. „Ne propunem să ajungem între primele trei companii de audit pentru sectorul IMM“.

Practic însă, ea admite că nu vede „în viitorul apropiat companii cu capital autohton, capabile să se extindă internaţional. Totuşi, cunoaştem foarte multe firme străine care se înscriu în acest segment vizat de noi şi care caută să se extindă în România“, afirmă Camelia Dobre, adăugând că acesta este segmentul principal vizat de firma pe care o conduce şi care a oferit deja servicii unor investitori austrieci şi germani.

UHY în România

AUDIT CD a fost înfiinţată în 2002 ca firmă independentă de consultanţă fiscală şi audit. Camelia Dobre este managing partener, având o experienţă de peste 15 ani în domeniul financiar. UHY Audit CD este membru al Camerei Auditorilor Financiari din România, CECCAR şi Camera Consultanţilor Fiscali.

UHY este o organizaţie internaţională de firme independente de consultanţă fiscală şi audit, coordonată de compania britanică Urbach Hacker Young (UHY) International Limited. Compania londoneză este consultant, printre altele, şi al Regal Petroleum, companie înfiinţată de controversatul Frank Timiş.