Ce este regula celor 6 ore pentru conducătorii auto

Ce este regula celor 6 ore la volan. Un șofer nu poate munci mai mult de 6 ore simultan, fără a lua o pauză. Pentru a lucra peste cele 6 ore trebuie să fi luat o pauză de cel puțin 15 minute. Dacă lucrați între 6 și 9 ore, atunci trebuie să fi făcut cel puțin 30 de minute de pauză în total, înainte de sfârșitul turei.

Pauza poate fi luată dintr-o dată sau în secțiuni de 15 minute, dar amintiți-vă că nu puteți lucra niciodată mai mult de 6 ore. Acest tipar continuă dacă se lucrează peste pragul de 9 ore, pentru care sunt necesare alte 15 minute. Aceste 45 de minute pot fi luate dintr-o dată, atâta timp cât respectați regula celor 6 ore, potrivit Drivehours.

Pentru a face acest lucru cât mai simplu posibil, urmați aceste reguli:

1) Trebuie să faceți o pauză de cel puțin 15 minute fie în primele 6 ore de lucru, fie la atingerea a 6 ore de timp de lucru în total.

2) Dacă aveți de gând să lucrați mai mult de 6 ore, trebuie să vă luați cel puțin încă 15 minute (30 de minute în total) înainte ca timpul total de lucru să depășească 9 ore și înainte de a vă finaliza tura.

3) Dacă aveți de gând să lucrați mai mult de 9 ore, trebuie să vă luați cel puțin încă 15 minute (45 de minute în total) înainte ca timpul total de lucru să depășească 9 ore sau înainte de a vă termina tura.

4) Nu lucrați niciodată mai mult de 6 ore simultan fără să faceți o pauză.

Important de știut

Orice încercare de a lua o pauză care este mai mică de 15 minute nu se va califica ca pauză. Pauza nu poate fi luată la sfârșitul turei, trebuie să continuați să lucrați pentru perioada de pauză pentru a vă califica.

Regulile UE privind orele de lucru ale șoferilor

Regulile UE privind orele de lucru ale șoferilor stabilesc că un șofer trebuie să înregistreze toate orele pe un tahograf și nu trebuie să conducă mai mult de:

– 9 ore pe zi (aceasta poate crește la 10 ore de două ori pe săptămână)

– 56 de ore într-o săptămână

– 90 de ore într-o două săptămâni.

Există reglementări stricte, dar complicate, cu privire la modul în care sunt luate pauzele în timpul orelor de conducere ale UE și acestea precizează că un șofer trebuie să ia:

– o pauză de 45 de minute după 4,5 ore de condus.

– imediat după 4,5 ore de conducere, șoferul trebuie să ia o pauză, cu excepția cazului în care începe o perioadă de odihnă. Cele 4,5 ore de condus pot fi continue sau cu perioade de condus mai scurte de până la 4,5 ore.

– O pauză poate fi împărțită în două: prima trebuie să fie de 15 minute și a doua de 30 de minute, dar ambele trebuie finalizate după 4,5 ore de condus.

  • Pauzele de mai mici de 15 minute nu vor fi considerate pauze și nici nu pot fi considerate ca timp de conducere. Reglementările UE privind orele de muncă al șoferilor prevăd că pot fi permise numai pauze fracționate care arată că a doua pauză durează 30 de minute.

Pe lângă pauzele de 45 de minute la fiecare 4,5 ore de conducere, șoferii trebuie să respecte și regulile directivei privind timpul de lucru cu privire la perioadele de odihnă.

– un repaus zilnic regulat de 11 ore. Aceasta poate fi luată în două perioade: prima trebuie să fie de minim 3 ore, neîntreruptă și a doua de minim 9 ore (astfel însumând minim 12 ore dacă este împărțită)

– un șofer de tir poate opta pentru reducerea repausului zilnic la 9 ore pe zi, dar de cel mult trei ori pe săptămână. Această odihnă trebuie să fie neîntreruptă. Dacă o perioadă de odihnă este mai mare de 9 ore, dar mai mică de 11 ore, va fi considerată o perioadă de odihnă zilnică redusă și, prin urmare, una dintre cele trei permise în acea săptămână.

  • un șofer trebuie să ia un timp de odihnă săptămânală de 45 de ore, dar aceasta poate fi redusă la 24 de ore dacă se va lua o perioadă completă de două săptămâni. Nu ar trebui să existe mai mult de șase perioade consecutive de 24 de ore între repausul săptămânal.

Dacă încep să lucreze la ora 8 dimineața în prima zi, apoi până la ora 8 dimineața în ziua a doua, orele de muncă ale unui șofer de tir trebuie să se încheie după:

– 11 ore de odihnă zilnică neîntreruptă

– 12 ore de odihnă zilnică împărțită în două perioade separate (min 3 ore și min 9 ore)

SAU

  • O perioadă de repaus zilnic redusă, numai dacă are dreptul, de minim 9 ore (dar mai puțin de 11 ore) neîntreruptă.