Este interzis să construiești la mai puțin de 60 de cm de hotar
În cazul în care dorești să scapi de viața de la bloc și să te muți la casă, trebuie să ții cont de câteva detalii, în special dacă plănuiești să construiești una.
Codul Civil stabilește diverse reguli privind construcțiile, în special în ceea ce privește distanțele minime ce trebuie menținute între proprietăți vecine.
Ce distanță trebuie să fie între construcții?
În cazul în care dorești să construiești o casă pe terenul tău, conform prevederilor legale, trebuie să acorzi o atenție specială respectării unei distanțe minime față de proprietatea vecină.
Potrivit articolului nr. 612 din Codul Civil, această distanță minimă trebuie să fie de cel puțin 60 de centimetri față de linia de hotar, reprezentând limita care delimitează proprietățile în documentele oficiale.
Ce distanță trebuie să fie între ferestrele de la casă?
Când vine vorba de amplasarea ferestrelor, sunt multiple aspecte de luat în considerare. În principal, instalarea unei ferestre sau a unei deschideri în peretele comun care separă proprietățile este posibilă numai cu consimțământul vecinului.
Referitor la distanța minimă pentru amplasarea ferestrei de vedere, conform prevederilor Codului Civil, în articolul nr. 615, este imperativ să păstrezi o distanță de cel puțin 2 metri între terenul vecinului, fie el îngrădit sau neîngrădit, și fereastra pentru vedere, balconul sau alte lucrări similare.
Al treilea aspect se concentrează pe fereastra de lumină. Conform prevederilor legale, este permis să montezi astfel de ferestre fără a fi impusă o limită de distanță specifică.
Totuși, este important să fii conștient că aceste ferestre nu ar trebui să ofere o perspectivă asupra proprietății vecine, conform articolului nr. 616 din Codul Civil.
De obicei, fereastra de lumină se găsește în mansardă, orientată către partea superioară, astfel încât să nu afecteze intimitatea vecinului.
Ce distanță trebuie să fie între pomi și hotar?
Pentru plantarea de pomi sau arbuști în grădina ta, este esențial să respecți o distanță minimă de 2 metri față de linia de hotar, delimitând astfel proprietatea ta de cea a vecinului. În absența acestui respect, vecinul poate solicita tăierea pomilor și/sau colectarea roadelor care cad pe terenul său.
Limita se reduce la 60 de centimetri în situația gardului viu, a plantelor din grădină sau a pomilor cu înălțime mai mică de 2 metri.
În cazul în care acestea depășesc doi metri în înălțime, vecinul are dreptul să solicite tăierea sau eliminarea lor la înălțimea corespunzătoare, costurile fiind suportate de proprietarul terenului pe care se găsesc.
În același timp, proprietarul terenului peste care se extind ramurile sau rădăcinile arborilor are dreptul să le taie. El are și dreptul de a păstra fructele care cad în mod natural pe proprietatea sa.
Ce distanță trebuie să fie pentru gard, șanțuri și zid?
Potrivit prevederilor articolului nr. 561 din Codul Civil, vecinii care dețin case de locuit sau terenuri au atât dreptul, cât și obligația de a delimita proprietățile lor.
Această prevedere impune conceptul de coproprietate asupra zidurilor, gardurilor, șanțurilor și altor construcții de delimitare comune.
Fiecare proprietar are dreptul să delimiteze proprietatea sa cu gard sau zid, însă poate solicita vecinului să contribuie la cheltuielile asociate construcției unei delimitări comune sau a unei despărțiri. De exemplu, o poartă între proprietăți.
Dacă vecinul nu contribuie financiar, poți plăti tu pentru lucrări. În acest caz, prezumția de coproprietate se anulează, iar dreptul de proprietate revine celui care a plătit construcția.
O altă opțiune este să soliciți ajutorul instanțelor de judecată pentru a obliga vecinul să participe la plata părții sale din costurile asociate zidului sau gardului comun.
De asemenea, există restricții referitoare la îngrădirea cu zid. Înălțimea acestuia trebuie convenită de comun acord între vecini, dar nu poate depăși 2 metri.
Cum se va face accesul la utilități?
După construcția este plasată la o distanță regulamentară, următorul pas este conectarea la utilități. Vecinul trebuie să permită trecerea rețelelor de gaz, electricitate, apă, canalizare și cabluri, cu excepția cazurilor în care alte opțiuni sunt:
- imposibile
- periculoase
- sau prea costisitoare
Această permisiune se numește drept de trecere pentru utilități.
Potrivit legii, proprietarul ale cărui terenuri sunt străbătute de conducte sau cabluri are dreptul la o compensație corectă. În cazul noilor utilități, compensația trebuie acordată în avans.
Clădirile, curtea și grădina sunt exceptate de la dreptul de trecere pentru utilități noi subterane.
Dacă vecinul nu respectă legea, judecătorul poate cere să plătească despăgubiri și să remedieze situația, cum ar fi tăierea arborilor.
Aceste solicitări sunt acceptate atunci când vecinul, prin acțiunile sale, depășește limitele normale ale unei bune conviețuiri.