Forțele de ordine publică sunt pregătite pentru noapte de Înviere
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că echipajele de ordine publică sunt pregătite pentru noaptea de Înviere. Acestea vor fi în apropierea lăcașurilor de cult, mai ales la cele unde vor exista numeroși credincioși.
“Vorbim de aproximativ 12.200 de lăcașuri de cult, unde sunt așteptate peste 2,6 milioane de persoane“, arată MAI.
MAI mai arată că se va acorda mai multă atenție pentru prevenirea incidentelor, indiferent dacă sunt provocate de:
- aglomerație
- sau de folosirea necorespunzătoare a lumânărilor
E interzis să lași lumânarea sau candela nesupravegheată
În mesajul transmis de MAI sunt și câteva recomandări pentru românii care aleg să meargă la biserică în noaptea de Înviere.
Astfel, românii sunt sfătuiți să fie prudenți atunci folosesc lumânări sau candele aprinse în timpul slujbelor religioase. În acest fel, vor preveni aprinderea hainelor, a părului sau obiectelor din apropiere.
De asemenea, lumânarea sau candela nu trebuie niciodată lăsată aprinsă nesupravegheată. În plus, aceasta nu trebuie lăsată lângă materiale care se aprind repede sau în locuri unde cei mici pot ajunge cu ușurință.
De asemenea, credincioșii care vor să utilizeze metroul în noapte de Înviere trebuie să știe că nu vor avea voie cu lumânări sau candele aprinse în interiorul trenurilor.
Pompierii au efectuat peste 3.000 de controale
MAI arată că pompierii au efectuat, în aprilie, 3.420 de controale cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor la:
- lăcașuri de cult
- unități turistice
- precum și la alte obiective economice
Verificările au avut loc pentru prevenirea situațiilor de urgență.
De asemenea, au oferit sprijin și îndrumare pentru remedierea deficiențelor constatate. Nu în ultimul rând, au fost aplicate și aproximativ 2.000 de amenzi în valoare de peste 16 milioane lei pentru nereguli care puneau în pericol siguranța cetățenilor.
Evenimente multiple în România între 1 și 6 mai
MAI anunță că aproximativ 200 de evenimente publice vor avea loc în perioada 1-6 mai. În cadrul acestor evenimente vor participa peste 166.700 de persoane.
Evenimentele unde vor participa cei mai mulți români vor avea loc în:
- București
- Galați
- și Buzău
În aceste orașe, se estimează că, la evenimente, vor participa între 5.000 și 15.000 de oameni.
La un festival care are loc în Mamaia Nord sunt așteptați 5.000 de oameni zilnic.
Polițiștii și jandarmii vor asigura prezența la evenimentele publice pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale ce pot fi favorizate de aglomerație și a infracțiunilor grave. Totodată, ei vor fi pregătiți să intervină în sprijinul cetățenilor în caz de necesitate.
În plus, experții din cadrul Agenției Naționale Antidrog și ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane vor oferi consiliere celor interesați și vor furniza recomandări despre măsurile de protecție împotriva traficanților, precum și despre locurile unde pot solicita ajutor în cazul în care ei sau cineva din cunoștințele lor se confruntă cu probleme legate de consumul de droguri sau devin victime ale traficanților de persoane.