Sfaturi de aur pentru șoferi de la Titi Aur! Cât de important este să rămâneți concentrați la volan?
În cadrul podcastului „DC Conducem”, celebrul specialist în conducere defensivă Titi Aur a lansat un mesaj clar pentru toți șoferii: fiecare secundă contează în trafic! Florin Răvdan, gazda podcastului, a discutat cu expertul auto despre importanța atenției la volan și despre cum pot fi evitate situațiile periculoase.
Titi Aur a explicat cât de critică este o fracțiune de secundă în cazul unei manevre de evitare a unui impact frontal. Imaginați-vă că un alt șofer, grăbit și neatent, a intrat în depășire fără să se asigure că are timp să revină pe bandă. În astfel de cazuri, șoferul atent poate salva situația printr-o manevră rapidă și precisă.
Atenție la viraje și frânări!
Titi Aur a atras atenția asupra unui detaliu esențial din școala de șoferi. Sunt multe situații când trebuie să frânezi și să tragi dreapta, însă asta poate deveni periculos, a avertizat el.
Roțile din dreapta pot intra pe o suprafață mai puțin aderentă, ceea ce poate duce la pierderea controlului asupra mașinii. Deși tehnologiile moderne, precum ESP, ajută la stabilizarea mașinii, nu este garantat că te vor salva în orice situație.
Florin Răvdan a intervenit, amintind că „în plus, nu știi cine vine din spate”. Aici, Titi Aur a explicat una dintre regulile de bază ale condusului defensiv: trebuie să te uiți în oglindă la cel mult 6 secunde. Dacă nu ai verificat oglinda în ultimele 6 secunde, nu știi ce se întâmplă în jurul tău, a spus instructorul.
Verificați-vă reflexele!
Pentru a le demonstra șoferilor cât de des se uită (sau nu) în oglindă, Titi Aur a recomandat un test simplu: puneți o cutie pe bancheta din spate, astfel încât să blocați oglinda retrovizoare. Vedeți cât de mult vă enervează faptul că nu aveți vizibilitate. Așa vă veți da seama cât de des vă uitați în oglindă fără să realizați, a explicat expertul. Este esențial să faci asta la fiecare 6 secunde, nu o dată la 20 de secunde sau, mai rău, doar o dată pe zi. Într-o situație de urgență, trebuie să știi ce se întâmplă în jurul tău.
Conducerea defensivă nu este doar o abilitate, este o necesitate. Atenția la detalii și cunoașterea reflexelor corecte fac diferența între un șofer bun și unul care riscă prea mult. Titi Aur subliniază că aceste reguli ar trebui să fie predate încă din școala de șoferi, pentru ca toți participanții la trafic să fie mai în siguranță.