Regulă de aur pentru toți stăpânii de pisici. Cercetări făcute în anul 2020 au arătat că trebuie doar să le zâmbești mai mult. Nu așa cum facem de obicei, în interacțiunile umane, ci pe înțelesul pisicii, închizând ușor ochii și clipind încet. Prin observarea interacțiunilor pisică-om, oamenii de știință au confirmat că această expresie a feței face pisicile mai distante să se apropie de om și să fie mai receptive, scrie Sciencealert.
„Este grozav să poți arăta că pisicile și oamenii pot comunica în acest fel”, a declarat Karen McComb, psiholog la Universitatea din Sussex, în 2020.
„Este ceva ce mulți proprietari de pisici bănuiau deja, așa că a fost incitant să avem dovezi pentru asta”, a precizat ea.
Toți stăpânii de pisici trebuie să afle! Oamenii pot imita această expresie pentru a le comunica pisicilor că sunt prietenoși
Dacă ați petrecut mai mult timp în preajma pisicilor, probabil că ați observat expresiile faciale ale „ochilor parțial închiși”, însoțite de clipirea lentă. Este la fel cu modul în care ochii oamenilor se îngustează atunci când zâmbesc.
Expresia este interpretată de felină ca un fel de zâmbet. Dovezile au sugerat că oamenii pot imita această expresie pentru a le comunica pisicilor că sunt prietenoși și deschiși la interacțiune.
Două experimente care au arătat cum reacționează pisicile la acest gest
O echipă de psihologi a proiectat două experimente pentru a vedea dacă pisicile s-au comportat diferit față de oamenii care clipesc încet.
În primul experiment, proprietarii au clipit încet la 21 de pisici din 14 gospodării diferite. Odată ce pisica a fost așezată într-un singur loc din mediul lor de acasă, proprietarii au fost instruiți să stea la aproximativ 1 metru distanță și să clipească încet, când pisica se uita la ei. Camerele au înregistrat atât fețele proprietarului, cât și ale pisicii, iar rezultatele au fost comparate cu modul în care pisicile clipesc fără nicio interacțiune umană. Rezultatele au arătat că pisicile sunt mai predispuse să clipească încet, după ce oamenii au clipit făcut acest gest, fără interacțiune.
Al doilea experiment a inclus 24 de pisici din opt gospodării diferite. De data aceasta, nu stăpânii au fost cei care au clipit, ci cercetătorii, care nu avuseseră niciun contact anterior cu pisica. Cercetătorii au efectuat același proces de clipire lentă ca și la primul experiment, adăugând o mână întinsă spre pisică. Și așa au descoperit nu numai că pisicile au mai multe șanse să clipească înapoi, dar au și mai multe șanse să se apropie de mâna omului.
Rolul clipirii lente în comunicarea pisică-om
„Acest studiu este primul care investighează experimental rolul clipirii lente în comunicarea pisică-om”, a spus McComb.
„Și este ceva pe care îl poți încerca cu pisica, acasă, sau cu pisici pe care le întâlnești pe stradă. Este o modalitate grozavă de a spori legătura pe care o ai cu pisicile. Încearcă să-ți îngustezi ochii când te uiți la ele, așa cum ai face cu un zâmbet relaxat, urmat de închiderea ochilor pentru câteva secunde Vei descoperi că felinele răspund în același mod și puteți începe un fel de conversație”, explică ea.
Felinele sunt mult mai receptive la anumite gesturi ale oamenilor
Cercetările din ultimii ani au arătat că felinele sunt mult mai receptive la anumite gesturi ale oamenilor. De asemenea, pisicile au uneori trăsăturile de personalitate ale oamenilor lângă care trăiesc – acest lucru poate fi legat de motivul pentru care pisicile par să înțeleagă când oamenii sunt triști, iar legăturile lor cu stăpânii lor sunt surprinzător de profunde.
„Înțelegerea modalităților în care pisicile și oamenii interacționează poate îmbunătăți înțelegerea publică a pisicilor, îmbunătățirea bunăstării felinelor și ne poate spune multe despre abilitățile socio-cognitive ale acestei specii puțin studiate”, afirmă psihologul Tasmin Humphrey de la Universitatea Sussex.
„Descoperirile noastre ar putea fi folosite pentru a evalua bunăstarea pisicilor într-o varietate de locuri, inclusiv în cabinete și adăposturi veterinare”, consideră acesta.