Ce trebuie să faci dacă vrei să îți deschizi o firmă și să folosești un apartament dintr-un bloc drept sediu social?

Dacă vrei să îți deschizi o firmă și să folosești un apartament dintr-un bloc drept sediu social, trebuie să știi că regulile diferă în funcție de activitatea desfășurată acolo.

În cazul în care apartamentul este doar înregistrat ca sediu și nu se desfășoară activități economice, nu ai nevoie de acordul vecinilor. Totuși, dacă plănuiești să folosești efectiv spațiul pentru afaceri, ai nevoie de mai multe aprobări, inclusiv acordul vecinilor și al asociației de proprietari din bloc.

Când ai nevoie de acordul vecinilor?

    • Dacă vrei să-ți deschizi o firmă într-un apartament și să desfășori activități economice acolo (adică să folosești efectiv spațiul pentru birou, magazin sau altă activitate), ai nevoie de:
      • acordul scris al vecinilor direcți (cei de pe același etaj și deasupra/dedesubt);
      • avizul comitetului executiv al asociației de proprietari;
      • o convenție în care specifici ce activitate vei desfășura și câți oameni vor lucra acolo (pentru calculul cheltuielilor comune).

Când NU ai nevoie de acordul vecinilor?

  • Dacă doar declari apartamentul ca sediu social (adică o adresă unde e înregistrată firma), dar nu desfășori activitate acolo, nu ai nevoie de acordul vecinilor. Trebuie însă să dai o declarație pe propria răspundere că nu vei desfășura activități economice în acel loc.
blocuri si apartamente
SURSA FOTO: Dreamstime

Regulă generală pentru schimbarea destinației unui apartament

  • Dacă vrei să schimbi destinația apartamentului (din locuință în spațiu pentru afaceri), ai nevoie de aprobarea vecinilor direcți și a asociației de proprietari.

Pe scurt: dacă doar îți înregistrezi firma acolo, e simplu și fără aprobări. Dacă vrei să folosești apartamentul pentru muncă efectivă, trebuie să urmezi pașii legali și să obții acorduri.

Ce prevede legea?

Pentru constituirea unei societăți pe acțiuni prin subscripție publică, sunt necesare mai multe proceduri legale, cum ar fi întocmirea unui prospect de emisiune, depunerea sa la oficiul registrului comerțului și convocarea adunării constitutive. Aceste etape asigură transparența procesului și respectarea reglementărilor legale.

Potrivit Art. 18 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, când se constituie o societate pe acțiuni prin subscripție publică, fondatorii trebuie să întocmească un prospect de emisiune, care conține informațiile prevăzute de lege, cu excepția detaliilor despre administratori și cenzori. De asemenea, trebuie să se stabilească data închiderii subscripției.

Prospectul de emisiune semnat de fondatori trebuie depus la oficiul registrului comerțului din județul unde va fi sediul societății, înainte de a fi publicat. Judecătorul delegat va verifica dacă toate condițiile legale sunt îndeplinite și va autoriza publicarea prospectului de emisiune. Prospectele de emisiune care nu respectă toate cerințele legale sunt nule. Totuși, un subscriitor nu poate invoca nulitatea dacă a participat la adunarea constitutivă sau a exercitat drepturile de acționar.