Amendă pentru reciclare incorectă

Lukas, un locuitor din Linz, nord-vestul Austriei, a primit o amendă în valoare de 90,74 euro pentru că a aruncat din greșeală o foaie de hârtie într-un recipient destinat ambalajelor ușoare, de carton. Incidentul a avut loc în primăvara anului trecut, dar abia recent amenda a devenit subiect public, odată cu reamintirea plății restante de către asociația de locatari.

Greșeala a fost surprinsă de o cameră de supraveghere montată în zona containerelor, iar în urma analizei imaginilor, Lukas a fost notificat oficial că a încălcat regulile de sortare a deșeurilor. Tânărul a descris sancțiunea ca fiind „o nerușinare fără margini” și are termen până pe 18 aprilie să achite suma, în caz contrar urmând să fie demarată procedura legală împotriva sa, transmite Heute.

Europa devine neiertătoare cu greșelile de sortare

Cazul lui Lukas nu este singular. Începând cu acest an, Uniunea Europeană a introdus amenzi mult mai stricte pentru eliminarea incorectă a deșeurilor. Scopul este de a îmbunătăți rata de reciclare, de a reduce poluarea și de a stimula tranziția către o economie circulară.

Noile reguli impun sancțiuni care pot ajunge chiar la 2.500 de euro în unele state membre, în funcție de natura greșelii și frecvența cu care este repetată. Accentul este pus în special pe reciclarea corectă a deșeurilor biologice și reziduale, dar toate tipurile de materiale sunt vizate de această abordare mai dură.

Ce spune legislația europeană despre ierarhia deșeurilor și economia circulară

Conform Directivei-cadru privind deșeurile (Waste Framework Directive), toate statele membre trebuie să respecte ierarhia deșeurilor – un principiu care prioritizează prevenirea, reutilizarea, reciclarea și, abia în ultimă instanță, eliminarea finală a deșeurilor.

„Gestionarea deșeurilor într-un mod ecologic și valorificarea materialelor secundare pe care le conțin sunt elemente-cheie ale politicii de mediu a UE”, se arată în comunicările oficiale ale Comisiei Europene.

Această politică se înscrie în viziunea Pactului Verde European (European Green Deal), care vizează creșterea economică printr-o economie modernă, eficientă și competitivă, în care resursele sunt utilizate responsabil, iar poluarea este minimizată.

Mulți consideră măsurile excesive

Deși unii cetățeni europeni consideră aceste măsuri excesive sau disproporționate, autoritățile susțin că doar presiunea sancțiunilor va reuși să schimbe cu adevărat comportamentele.

Este vorba despre educație și despre obiceiuri. Greșelile mărunte devin importante când sunt repetate de milioane de oameni, avertizează specialiștii în politici de mediu.

Pentru Lukas din Linz, care încă se declară revoltat de amendă, greșeala a fost mică, dar lecția – mare. Europa nu mai iartă când vine vorba de sortarea deșeurilor.