Braconier din Galați, vizat de percheziții
Poliția a realizat o percheziție domiciliară a avut loc sâmbătă, 14 decembrie, în comuna Cerțești, județul Galați, vizând un bărbat în vârstă de 54 de ani, suspectat de braconaj, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, uz de armă fără drept și trafic de produse sau substanțe toxice, conform Viața Liberă Galați.
Captură impresionantă de arme și substanțe periculoase
Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Galați au efectuat o razie la domiciliul suspectului, unde au descoperit un arsenal și diverse substanțe interzise:
„Cu ocazia percheziției, au fost descoperite și ridicate în vederea continuării cercetărilor, 13 capcane neautorizate de tip lațuri, un pistol artizanal ce folosește capse cu zgomot, 58 de capse cu zgomot, o armă de vânătoare calibru 12 mm, încărcată cu patru cartușe cu proiectil unic, 5,5 kg de carne de vânat, și două recipiente din plastic ce conțin o substanță roșiatică, susceptibilă a fi un pesticid extrem de toxic”, au declarat reprezentanții IPJ Galați.
Deși probele ridicate indică multiple infracțiuni, bărbatul a fost lăsat în libertate, în timp ce cercetările continuă. Conform sursei citate, suspectul riscă o pedeapsă cu închisoarea de câțiva ani.
Alte percheziții recente în Galați și Iași
Acțiunea de sâmbătă vine la scurt timp după ce poliția a realizat o serie de percheziții desfășurate în județele Galați și Iași la mijlocul lunii noiembrie. Atunci, zeci de elevi și studenți au fost vizați, fiind anchetați pentru implicarea în traficul de droguri în mediile școlare.
Ce spune legea despre braconaj
Conform Legii nr. 407/2006 privind vânătoarea și protecția fondului cinegetic, braconajul constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă, în funcție de gravitatea faptei.
Sunt considerate infracțiuni:
- Vânătoarea fără permis sau fără autorizație legală.
- Practicarea vânătorii cu metode interzise, precum lațuri, ogari, capcane neautorizate sau substanțe toxice.
- Vânarea speciilor protejate sau în afara sezonului de vânătoare.
- Vânătoarea în zone protejate, cum ar fi parcurile naționale sau Rezervația Biosferei Delta Dunării.
- Utilizarea armelor neautorizate sau a mijloacelor de iluminare nepermise.
- De asemenea, echipamentele folosite ilegal pot fi confiscate, iar accesul în fondurile cinegetice fără aprobare este interzis.