Adio, flori la ghiveci!
Locuitorii Amsterdamului spune spune „Adio, flori la ghiveci!”. În prezent, autoritățile olandeze încearcă să limiteze numărul de ghivece de flori puse de oameni în spațiul public pentru că îngreunează accesul. Presa olandeză a numit inițiativa autorităților locale „operațiunea ghiveciul cu plante”. Acum, zona centrală a Capitalei le impune cetățenilor să aibă maximum două ghivece cu flori în fața casei, care să nu fie mai mari de 50 cm x 50 cm, să fie din materiale ecologice și să fie așezate lângă peretele casei.
Dacă sunt puse în parcări sau sub copaci, vor fi confiscate imediat. Ghivecele abandonate nu arată estetic, dăunează biodiversității și îngreunează accesul persoanelor cu dizabilități în parcări/clădiri.
Decizia autorităților olandeze a provocat reacții diferite în rândul oamenilor. În timp ce unele persoane apreciază măsurile pentru eliberarea trotuarelor, alți oameni critică faptul că bicicletele abandonate, terasele și mizeria de pe străzi sunt o problemă mai mare, pe care nimeni nu o rezolvă odată. Cei mai încăpățânați au spus deja că nu vor respecta regulile noi.
„Spațiul public este vulnerabil – aparține tuturor, dar în același timp nu aparține nimănui. Este dificil cu verdeața deoarece a căpătat această aură sfântă, astfel că locuitorii cred că orice are de-a face cu verdele este bine, dar spațiul este important pentru oamenii cu un handicap”, a explicat președintele grupului local Voordestad (pentru oraș).
Hrănirea porumbeilor, ajutarea cerșetorilor și multe altele sunt interzise
Chiar și-n România, anumite obiceiuri, care par a fi fapte pune, sunt sancționate de autoritățile locale. De exemplu, hrănirea porumbeilor, ajutarea cerșetorilor și multe alte lucruri banale sunt interzise-n România.
De exemplu, hrănirea porumbeilor este interzisă în Timișoara deoarece excrementele lor afectează clădirile istorice. Până acum, câteva persoane au primit amenzi în valoare de 200 de lei, iar alte 40 de persoane au primit doar avertismente. Totuși, această hotărâre este momentan suspendată, fiind contestată în instanța de judecată de Prefectura Timiș.
În Baia Mare, Maramureș, oamenii sunt amendați cu până la 1.500 de lei dacă dau bani cerșetorilor, într-o încercare a autorităților locale de a reduce numărul persoanelor fără adăpost, care devin agresive uneori.
În Oradea, locuitorii pot fi amendați cu 100 de lei dacă nu au numărul apartamentului scris pe ușa de la intrare. Această regulă ajută la corelarea populației cu locuințele și face mai ușoară intervenția serviciilor de urgență. Cu toate acestea, mulți locatari din Oradea nu au afișat încă numerele, considerând că lista apartamentelor de la interfon este suficientă. De patru ani de zile, au fost date peste 3.000 de amenzi.