Regulă nouă pentru toți cei care au pașaport. UE a dat ordin. Se aplică din 10 noiembrie

pașaport, buletin

SURSA FOTO: Dreamstime

Regulă pentru toți cei care au pașaport. Noul sistem de pașapoarte biometrice al Europei, EES, va fi online în curând, punând capăt procesului vechi de câteva decenii de ștampilare a pașapoartelor la punctele de trecere majore a frontierei.

Regulă pentru toți cei care au pașaport

Regulă pentru toți cei care au pașaport. Noul sistem de pașapoarte biometrice al Europei, EES, va fi online în curând, punând capăt procesului vechi de câteva decenii de ștampilare a pașapoartelor la punctele de trecere majore a frontierei.

Comisia Europeană a anunțat oficial data de începere a viitorului sistem de intrare/ieșire (EES), care va schimba modul în care sunt procesate pașapoartele internaționale pentru vizitatorii statelor membre UE. Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a confirmat deja că UE intenționează să implementeze noul sistem pe 10 noiembrie 2024, informează site-ul Frommers.

„După dialoguri intense cu statele membre, cu diferitele părți interesate, am decis că sistemul de intrare/ieșire va intra în funcțiune pe 10 noiembrie”, a spus Johansson.

„Sunt necesari din punct de vedere legal mai mulți pași înainte ca Bruxelles-ul să poată lua decizia oficială, dar sunt mândru să dezvălui că 10 noiembrie este ziua țintă”, a declarat el.

Ce este noul sistem de intrare/ieșire (EES) al Europei?

Noul sistem EES este destinat să înlocuiască ștampilarea pașaportului prin înregistrarea electronică a sosirii și plecării vizitatorilor internaționali către și dinspre majoritatea statelor membre UE. La sosirea în Europa, ofițerii de control al pașapoartelor îți vor scana fața, vor înregistra o scanare digitală a amprentelor – aceste scanări vor fi obligatorii – și nu vor mai ștampila pașaportul.

Când vizitatorii părăsesc Europa, vor scana din nou fața și amprentele pentru a-și înregistra plecarea. Vizitatorii vor putea accelera prima sosire la o frontieră europeană preînregistrându-se, folosind o aplicație mobilă (nu este încă disponibilă) sau chioșcurile automate (pe care UE le numește „sisteme de autoservire”) instalate în porturile majore de intrare la frontieră, cum ar fi aeroporturi.

Odată ce sunteți înregistrat la EES, data viitoare când treceți o frontieră externă europeană, nu va trebui decât să vă scanați fața și degetele pentru reintrare.

Diferența dintre EES și ETIAS

EES este diferit de viitorul Sistem european de informații și autorizare pentru călătorii, sau ETIAS. Un sistem (ETIAS) va valida aprobarea de a călători; celălalt (EES) este pentru înregistrarea sosirii unei persoane odată cu începerea călătoriei și, ulterior, a plecării după încheierea vizitei.

Dacă EES funcționează ca un sistem de urmărire a persoanelor odată ce ajung în Europa, ETIAS va funcționa ca o pre-autorizare pentru a călători în Europa și solicită mai multe informații personale de la călători, inclusiv ocupația și un istoric de călătorie. EES va fi folosit pentru a înregistra vizitatorii de fiecare dată când intră sau părăsesc Europa. ETIAS, pe de altă parte, trebuie aplicat doar o dată la 3 ani, înainte de începerea călătoriei și nu este programat să intre în vigoare până în 2025.

Cine este obligat să utilizeze noul sistem de intrare/ieșire EES

Fiecare persoană care traversează o frontieră externă europeană și care nu este cetățean al UE – care, prin definiție, include orice turist care se află timp de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile – va trebui să se înregistreze la noul EES. Cu alte cuvinte, aproape toți cei care pleacă în Europa în vacanță.

Vizitatorii care nu se încadrează în categoria turistului, cum ar fi persoanele care dețin permise de ședere sau vize de lungă ședere, vor fi scutiți de EES. Site-ul Comisiei Europene enumeră grupurile de persoane care nu vor trebui să se înregistreze la EES.

Acestea includ:

Cetăţeni ai unei ţări din Uniunea Europeană sau Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia – include cetăţenii cu dublă cetăţenie, dar ar trebui să călătorească cu paşaportul UE/SEE pentru a beneficia.
Cetățeni din Andorra, Monaco și San Marino și deținătorii unui pașaport eliberat de Vatican sau de Sfântul Scaun
Cetățeni din afara UE care dețin permise de ședere și vize de lungă ședere
Cetățeni din afara UE care sunt membri de familie ai cetățenilor UE și care dețin permis de ședere
Cetăţeni din afara UE care sunt membri de familie ai cetăţenilor din afara UE, care au drepturi de liberă circulaţie şi care deţin un permis de şedere.