Regulă nouă pentru toți șoferii din trafic! Se aplică începând de duminică, 27 octombrie

mașini, șoferi, trafic

SURSA FOTO: Dreamstime

Începând de mâine, participanții la trafic pot sesiza comportamentul agresiv al altor șoferi prin aplicația MAI. Iată ce poate fi considerat "comportament agresiv", potrivit Poliției Române.

Participanții la trafic vor putea semnaliza comportamentul agresiv al altor șoferi printr-o aplicație

Începând de duminică, 27 octombrie, participanții la trafic pot sesiza comportamentul agresiv al altor șoferi prin depunerea unei reclamații, însoțite de probe sau indicii relevante, utilizând aplicația Ministerului Administrației și Internelor (MAI). Poliția Română reamintește care sunt, conform legislației în vigoare, manevrele sau acțiunile șoferilor ce pot fi considerate comportamente agresive.

Poliția Română a transmis că prevenirea și combaterea violențelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru instituție.

Aceasta implică concentrarea eforturilor instituționale și identificarea, precum și implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victimele să fie protejate, iar agresorii să fie trași la răspundere. De asemenea, au anunțat că, începând cu data de 27 octombrie 2024, utilizatorii aplicației M.A.I., hub.mai.gov.ro, vor putea transmite informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, accesând secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere).

Sesizarea referitoare la comportamentul agresiv trebuie să includă obligatoriu datele de identificare ale persoanei care face reclamația, respectiv numele, prenumele și codul numeric personal sau, dacă este cazul, codul de identificare. De asemenea, trebuie furnizate datele de contact, cum ar fi numărul de telefon și adresa de corespondență.

Reclamanții trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor semnalate și să atașeze orice înregistrare audio-video sau video relevantă. În plus, trebuie specificate data, ora, locul și alte detalii care pot ajuta la identificarea locului în care a fost surprinsă posibila faptă contravențională, iar sesizarea trebuie să fie semnată.

Ce poate fi considerat „comportament agresiv”?

Legea interzice conducătorilor de vehicule să manifeste un comportament agresiv în timpul condusului pe drumurile publice. Comportamentul agresiv în trafic include manevre precum schimbarea frecventă a benzilor sau a rândurilor de circulație, alternând între stânga și dreapta pentru a depăși un șir de vehicule care se deplasează în aceeași direcție; întoarcerea vehiculului folosind frâna de ajutor; pornirea de pe loc cu roțile motoare patinând excesiv; circulația la o distanță foarte mică de un alt vehicul, fie că se află înaintea, în spatele sau lateral, precum și reducerea bruscă a vitezei fără un motiv întemeiat, cu scopul de a intimida conducătorul acestuia.

În categoria comportamentului agresiv se mai regăsesc și folosirea repetată a semnalelor sonore sau luminoase pentru a obliga nejustificat vehiculul din față să elibereze banda; conducerea mopedului sau motocicletei cu un singur contact al roților cu solul; mersul cu spatele pentru a intimida alți participanți la trafic aflați în spatele vehiculului sau realizarea intenționată a unui derapaj controlat pentru întoarcerea sau rotirea vehiculului. De asemenea, accelerarea repetată a motorului cu scopul de a deranja persoanele aflate în apropierea drumului public este inclusă în acest tip de comportament.

Sancțiunile pe care le riști

Sancțiunea pentru comportamentul agresiv la volan este stipulată în articolul 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și constă în 4-5 puncte de amendă (660-825 lei). În plus, șoferii care manifestă un astfel de comportament își vor avea permisul de conducere reținut pentru o perioadă de 30 de zile.