Produsele pe care nu trebuie să le arunci niciodată la gunoi. Pot fi foarte dăunătoare mediului înconjurător

Anumite categorii de produse nu pot, pur și simplu, să fie aruncate la gunoi, deoarece conțin substanțe periculoase, care pot să afecteze grav mediul înconjurător, dar și sănătatea publică.

Cu toții facem curățenie și aruncăm lucrurile de care nu mai avem nevoie, însă nu toate obiectele pe care nu le mai dorim pot fi aruncate, pur și simplu, la gunoi. Multe produse de uz casnic conțin substanțe chimice periculoase, care trebuie aruncate separat pentru a proteja mediul.

Produsele pe care nu trebuie să le arunci la gunoi

Bateriile

Bateriile uzate, pe lângă că pot lua foc, conțin metale grele, periculoase pentru sol și apă. Multe supermarketuri și centre de reciclare oferă puncte speciale pentru recoltarea acestora.

baterie baterii
SURSA FOTO: Dreamstime

Detergenții și soluțiile de curățare

Înălbitorul, amoniacul și soluțiile pentru desfundarea țevilor pot elibera gaze toxice și chiar exploda în contact cu alte substanțe. De aceea, nu trebuie aruncate, ci duse la centre specializate pentru deșeuri periculoase.

Pesticidele

Dacă sunt aruncate, pur și simplu, la gunoi, pesticidele pot contamina apa potabilă și afecta fauna benefică. De aceea, trebuie predate unor centre de colectare autorizate.

Becurile fluorescente

Ele conțin mercur, care este o substanță extrem de toxică, ce nu poate fi aruncată la gunoi. Pot fi duse într-o bună parte din magazinele de bricolaj, care au programe speciale de colectare.

Vopselele și solvenții

Vopselele trebuie duse la centrele de deșeuri periculoase, datorită conținutului lor chimic periculos. Astfel, dacă ai resturi de vopsea, este recomandat să le păstrezi pentru retușuri viitoare.

Pungile de plastic

Pungile de plastic nu se degradează ușor și pot chiar bloca echipamentele de reciclare. Pot fi reciclate în punctele de colectare existente în supermarket.

pungi in supermarket
SURSA FOTO: Dreamstime

Electronicele vechi

Computerele, telefoanele și electrocasnicele conțin metale toxice, iar centrele de reciclare a deșeurilor electronice pot recupera materiale valoroase din ele, dar și preveni poluarea.

Resturile alimentare

În loc să le arunci la gunoi, le poți composta. Astfel, pe lângă că reduci emisiile de gaze, îmbogățești și solul.

Materialele reciclabile

Nu în ultimul rând, materialele reciclabile precum hârtia, cartonul, sticlele și conservele trebuie sortate și duse la centrele de reciclare pentru a economisi resurse și energie.

Gestionarea responsabilă a deșeurilor protejează mediul și sănătatea noastră. Reciclarea și eliminarea corectă a acestora reduce poluarea și conservă resursele naturale.