Lovirea unei mașini pe trecerea de pietoni. Cine e vinovat în această situație?

În fiecare zi, pe drumurile din România, accidentele rutiere sunt provocate în majoritatea cazurilor de neacordarea de prioritate pietonilor sau, mai grav, de traversări nesigure ale acestora. Fie că pietonii nu se asigură înainte de a traversa, fie că șoferii nu observă sau nu respectă trecerile de pietoni, rezultatele pot fi dramatice. Însă, ce se întâmplă atunci când un pieton lovește cu piciorul o mașină aflată pe trecerea de pietoni? Cine este de vină conform legii din 2025?

Legea rutieră în 2025 și responsabilitățile pietonilor

Legea rutieră actualizată impune reguli clare atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni. Conform reglementărilor din 2025, atunci când traversează o trecere de pietoni, pietonii au o serie de obligații pe care trebuie să le respecte. Printre acestea, una dintre cele mai importante reglementări este ca pietonul să se asigure înainte de a traversa, astfel încât să nu pună în pericol nici propria viață, nici pe a celorlalți participanți la trafic.

„Traversarea drumului public de către pietoni se face […] numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic”, se arată în Art. 72 (3) din OUG nr. 195/2002.

De asemenea, legislația stipulează clar că pietonii trebuie să aștepte ca toate vehiculele să se oprească înainte de a traversa, și nu au voie să se angajeze în traversarea drumului dacă există riscul unui accident, chiar dacă se află pe trecerea de pietoni.

Ce obligații au șoferii la trecerile de pietoni

În același timp, șoferii nu sunt scutiți de responsabilitate. Ei au obligația de a reduce viteza în apropierea trecerilor de pietoni și de a permite pietonilor să treacă. Dar, în mod crucial, legea precizează că șoferul nu este automat vinovat dacă un pieton, fără să se asigure corect, lovește mașina. Această responsabilitate a pietonului este subliniată prin lege.

„Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector”, se stabilește prin Art. 72 (4) din legea circulației.

politia rutiera
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Calin

Ce se întâmplă dacă dai cu piciorul în mașină pe trecerea de pietoni?

Un tată nervos lovește cu piciorul portiera unui SUV după ce fiul său a fost la un pas de a fi accidentat. Dar cine e de vină? Și, mai ales, cine plătește?

Incidentul surprins de un polițist

Polițistul Daniel Zontea a relatat pe pagina sa de Facebook o întâmplare care s-a petrecut recent într-o intersecție. Un șofer de vehicul de teren a efectuat un viraj la stânga și a acordat prioritate unui pieton. După ce acesta a traversat, șoferul a pornit din nou la drum, însă din partea opusă venea un copil pe trotinetă. În ultima clipă, tatăl l-a tras înapoi, evitând o tragedie.

Furios, părintele copilului nu s-a oprit aici: a lovit cu piciorul portiera mașinii, a deschis-o și l-a apostrofat pe șofer. A fost o reacție justificată?

„Nu, nu este reacția corectă! Ba chiar este o reacție care i-ar putea aduce mai multe bătăi de cap decât și-ar fi putut imagina. Unui copil de câțiva anișori nu îi poți cere explicații, însă părintelui care ar fi trebuit să-l aibă sub supraveghere, cu siguranță, da! La zebră trebuie să vă opriți, să vă uitați în stânga și în dreapta și să traversați doar când sunteți siguri că șoferul v-a văzut. Și, în niciun caz, să nu alergați pe trecere. Cât privește reacția părintelui, Codul Penal descrie foarte clar infracțiunea de distrugere”, a spus Polițistul Daniel Zontea pe Facebook.

Care sunt obligațiile persoanelor care traversează pe trecerea de pietoni

Conform Articolului 167 din lege, pietonii și persoanele asimilate acestora au următoarele interdicții:

  • Nu au voie să traverseze drumul public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulație prioritară, care are semnalele speciale de avertizare luminoase și sonore activate.
  • Nu pot traversa prin fața sau prin spatele unui vehicul oprit în stațiile mijloacelor de transport public de persoane, decât dacă există treceri pentru pietoni semnalizate corespunzător.
  • Nu trebuie să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească sau să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt semaforizate.
  • Nu pot traversa drumul public în alte locuri decât cele permise.
  • Nu au voie să ocupe partea carosabilă pentru a împiedica circulația.

Cine este, de fapt, vinovat? Ce riscă părintele

Conform declarațiilor polițistului, copilul nu a traversat regulamentar. De fapt, legislația rutieră interzice traversarea pe trotinetă pe trecerea de pietoni. În acest caz, șoferul nu a încălcat nicio regulă de circulație. În schimb, părintele care lovește cu piciorul mașina comite o infracțiune.

„Aceste gesturi reprezintă o infracțiune. Pietonii care fac asta, deși poate au dreptate să fie supărați pe șoferul respectiv, încalcă legea penală. Nu ne putem face dreptate singuri cu pumnii și picioarele. În astfel de situații, trebuie sesizată Poliția prin numărul unic de urgență. Un echipaj va veni de urgență la locul incidentului se vor lua măsurile care se impun”, a spus avocatul Valentin Ciobanu pentru ProMotor despre aceste reacții serioase.

Codul Penal prevede că distrugerea bunurilor unei alte persoane este infracțiune, pedepsită cu până la doi ani de închisoare sau amendă penală. Mai mult, dacă mașina a fost avariată, părintele trebuie să suporte și costul reparațiilor.

Un fenomen tot mai des întâlnit

Acest caz nu este singular. În ultimii ani, numărul incidentelor în care pietonii și șoferii ajung la confruntări violente a crescut alarmant. Studiile arată că stresul din trafic este unul dintre factorii care contribuie la reacțiile agresive.

Potrivit unui raport al Poliției Rutiere, în 2024 au fost înregistrate peste 1.200 de cazuri de conflicte între participanții la trafic, multe dintre ele degenerând în violență fizică. Sociologii explică acest fenomen prin creșterea aglomerației urbane și lipsa de educație rutieră.

Un alt aspect important este responsabilitatea părinților. Specialiștii în siguranță rutieră subliniază că adulții trebuie să le explice copiilor regulile de circulație și să îi învețe să fie precauți. Traversarea pe trotinetă, fără a se asigura, este un pericol real, iar părinții trebuie să fie primii care impun aceste reguli.

Soluții pentru evitarea conflictelor

În loc să reacționăm violent, există metode mai eficiente de a rezolva astfel de situații. Dacă un șofer greșește, se poate nota numărul de înmatriculare și se poate depune o plângere la Poliție. De asemenea, camerele de supraveghere din intersecții pot fi utilizate ca dovezi în astfel de cazuri.

Pe de altă parte, autoritățile ar putea implementa măsuri mai stricte pentru a preveni incidentele. Spre exemplu, în unele țări europene, amenzile pentru agresivitate în trafic sunt mult mai severe, iar cursurile de educație rutieră sunt obligatorii pentru toți participanții la trafic, indiferent dacă sunt șoferi, bicicliști sau pietoni.