10.000 de lei pentru un reșițean care a confundat natura cu o groapă de gunoi

La marginea municipiului Reșița, pe un traseu turistic de renume – Via Transilvanica – un peisaj care ar fi trebuit să încânte ochii drumeților a fost transformat în rampă de gunoi improvizată. Autorul acestui gest de „creativitate” ecologică a fost rapid identificat și sancționat drastic: o amendă de 10.000 de lei aplicată de Poliția Locală.

Totul a pornit după ce individul a făcut curățenie într-o clădire de pe strada Ceretului și, în loc să se adreseze unui operator autorizat pentru colectarea deșeurilor, a decis că ar fi mai „simplu” să le abandoneze pe domeniul public. Din păcate pentru el, simplitatea gestului i-a adus o sancțiune usturătoare.

gunoi resita
SURSA FOTO: reper24.ro

Reșița are două platforme pentru deșeuri

Primarul Reșiței, Ioan Popa, a reacționat ferm, catalogând comportamentul drept o dovadă clară de nepăsare.

„A fost depistată o persoană care a aruncat deșeuri într-o zonă limitrofă Reșiței și a fost amendată cu 10.000 de lei.

Noi avem două platforme, una în Stavila și una în Govândari, unde orice persoană fizică care are lucrări acasă și are resturi din demolări sau orice alte materiale, le poate duce acolo gratuit. Tot ce au aruncat respectivele persoane nebune, le-aș numi eu, pe câmp putea fi dus acolo și nu avea nimeni treaba lor.

Poate că amenda asta de 10.000 de lei îi va face să gândească mai mult a doua oară”, a precizat primarul Ioan Popa.

Incidentul readuce în prim-plan problema gestionării deșeurilor în mediul urban, dar și lipsa de responsabilitate a unor cetățeni care, prin acțiunile lor, compromit imaginea orașului și afectează trasee turistice importante. În Reșița, amenzile pentru abandonul deșeurilor în locuri neautorizate variază între 5.000 și 15.000 de lei.

Probleme cu deșeurile în toată țara

Marți, polițiștii din Novaci au intervenit după ce o autoutilitară a fost surprinsă deversând deșeuri, mai întâi pe un teren situat în apropierea localității Săcelu, apoi chiar pe carosabil, în zona Câmpu Mare.

Situația a fost observată inițial în afara localității Săcelu, unde vehiculul a fost văzut descărcând materiale neidentificate pe un teren viran. În urma constatării, autoritățile au notificat Garda de Mediu Gorj, instituția abilitată să evalueze legalitatea acestor acțiuni și să dispună măsurile corespunzătoare.

Însă incidentul nu s-a încheiat acolo. La scurt timp, în intersecția dintre DN 67 și DJ 661 – punct rutier cunoscut din zona Câmpu Mare – polițiștii au observat că din aceeași autoutilitară continuau să se scurgă deșeuri direct pe șosea. Transportul neglijent al acestora a pus în pericol circulația rutieră și a generat o problemă de mediu evidentă.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, Miruna Prejbeanu, a confirmat miercuri pentru Agerpres că șoferul responsabil a fost sancționat contravențional cu o amendă în valoare de 2.000 de lei. Garda de Mediu urmează să ia și alte măsuri în acest caz.