O regulă extrem de importantă pe care mulți șoferi o știu, dar o încalcă, este atunci când aceștia întâlnesc trecerile de pietoni. Care este această normă, vă spunem în cele ce urmează.
Regula esențială care nu trebuie încălcată niciodată de șoferi
Se dă următoarea problemă pentru șoferi. Întâlnim, în drumul nostru o trecere de pietoni liberă. Care este obligația șoferului, în acest caz? Este obligatorie reducerea vitezei la trecere chiar și atunci când nu sunt pietoni?
Legea este limpede când vine vorba despre ceea ce este corect, dar cu toate acestea, sute de accidente au loc anual.
Unele dintre cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere din România sunt neatenția pietonilor și viteza excesivă. În ciuda clarității legislației, se întâmplă sute de accidente în fiecare an, unele având consecințe tragice.
Codul rutier stipulează numeroase situații în care șoferii sunt obligați să circule cu o viteză redusă. În același timp, pietonilor li se permite să traverseze doar în anumite condiții.
În localități, limita de viteză, valabilă atât pe drumurile din oraș, cât și pe cele care traversează sate și comune, este de 50 km/h. Există și excepții în care viteza poate fi mai mare.
Cu toate acestea, reducerea vitezei la trecerea de pietoni este obligatorie, chiar și atunci când nu există pietoni? Șoferii trebuie să acorde o atenție deosebită semnelor rutiere amplasate în apropierea drumurilor.
Se impune reducerea vitezei în orice situație
Conform Codului rutier, pentru evitarea accidentelor, este impusă reducerea vitezei în apropierea trecerilor de pietoni, fie ele semaforizate sau nesemaforizate, pe toate drumurile publice cu cel puțin o bandă de mers.
Astfel, în conformitate cu Art. 123 (h) din legea 195/2002, conducătorii auto sunt obligați să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților, la trecerile de pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare și marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflați pe trotuar, în imediata apropiere a părții carosabile, intenționează să se angajeze în traversare.
Astfel, viteza maximă de deplasare nu trebuie să depășească aceste limite atunci când sunt persoane în apropierea trecerii de pietoni și care ar putea avea intenția să traverseze strada. Cu toate acestea, dacă vizibilitatea în zonă este suficientă și nu există pietoni în apropierea trecerii de pietoni, atunci șoferii se pot deplasa cu viteza maximă admisă de lege pe acel tronson de drum.