Regulă pentru cei care stau la bloc! Devine interzis pentru cei care au balcon la stradă

Primăria din Iași a propus un regulament pentru a îmbunătăți aspectul orașului. Acesta interzice uscarea rufelor în balcoanele vizibile din stradă și montarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor. Aparatele de aer condiționat pot fi montate doar pe laterale, în spate sau pe fațade dacă sunt mascate cu grile decorative care se potrivesc cu clădirea.

Primarul din Iași, Mihai Chirica, spune că mascarea aparatelor de aer condiționat este simplă, dar problema uscării rufelor în balcon este mai dificilă, fiind un obicei vechi de zeci de ani. Totuși, el consideră că ar trebui să existe mai puțină toleranță, având în vedere că există soluții moderne, cum ar fi uscătoarele sau suporturile speciale.

„Aparatele de aer condiționat, ca aparatele de aer condiționat, că aici se găsesc soluții foarte ușor să le maschezi, dar într-adevăr cu rufele la uscat, în condițiile în care sunt soluții acum, să poți să-ți pui pe un suport, aici trebuie să fim într-adevăr prea puțin permisivi”, a explicat edilul moldovean.

În Iași, blocurile și clădirile vor trebui vopsite doar în culori neutre

În Iași, blocurile și clădirile vor trebui vopsite doar în culori neutre, cum ar fi alb, gri sau bej, fără roșu, albastru sau verde, conform noului regulament.

Amenzile pentru nerespectarea sa vor începe de la 1.000 de lei și pot ajunge până la 5.000 de lei. Regulamentul va fi discutat în Consiliul Local și ar putea fi aprobat în martie.

Primăria din Iași continuă înfrumusețarea orașului

Între timp, angajații Servicii Publice Iași continuă lucrările de amenajare peisagistică. Echipele au lucrat la Primăria Municipiului Iași, Biserica Sfântul Nicolae și pe strada Canta. Pe strada Tabacului, bl. 255, a fost mobilizat și nivelat solul, iar pe strada Decebal, C4, terenul a fost nivelat. Amenajarea peisagistică de pe strada Roman Vodă include defrișarea terenului și desființarea gardurilor vii și metalice.

Totodată, lucrările de reparație la parcurile de joacă de pe strada Vămășoaia și strada Hlincea continuă. La Cimitirul Buna Vestire și pe strada Toma Cozma au fost montați popici, iar brazii din mai multe locații au fost demontați.

Au avut loc toaletări de arbori pe mai multe străzi și s-au efectuat diverse lucrări, inclusiv curățarea rigolelor, înlocuirea țevilor și indicatoarelor, montarea de stâlpi și oglinzi pentru trafic și cosirea mecanică pe Calea Chișinăului. În zonele Primăverii și bulevardul Nicolae Iorga, terenul a fost degajat și gunoiul încărcat.

„Activitățile de astăzi, 16 ianuarie, sunt susținute și de celelalte societăți ale noastre. Astfel, în prim plan sunt lucrările de amenajare peisagistică pe care angajații Servicii Publice Iași le realizează în această perioadă. În cursul zilei, echipele noastre au continuat lucrările la Primăria Municipiului Iași, Biserica Sfântul Nicolae și strada Canta.

Pe strada Tabacului, bl. 255, s-a așternut pământ, a fost mobilizat și nivelat solul iar pe strada Decebal, C4, a fost nivelat terenul. Amenajarea peisagistică de pe strada Roman Vodă continuă cu defrișarea terenului și desființarea gardurilor vii și metalice, ulterior spațiul fiind degajat de resturi vegetale.

Au fost continuate și lucrările de reparație de la parcul de joacă din strada Vămășoaia, Nr 7, consolidând plasa de siguranță, schimbată ieri la la garduri. De altfel, sunt continuate și reparațiile la parcul de joacă de pe strada Hlincea, nr 33. O echipă a realizat montajul popicilor la Cimitirul Buna Vestire și strada Toma Cozma, Nr 95 (spre strada Nicolau). Brazii din Ștefan cel Mare, Piața Unirii, Gradina Copou și Parcul Expoziției au fost demontați și ridicați.

Astăzi au mai fost întreprinse și toaletări de arbori în Parcul Expoziției, strada Dimineții, strada Anton Crihan, Nr 9, strada Strămoșilor, Nr 13, bl. SF7. Pe aleea Ghica Vodă au fost scoase cioatele din pământ. Alte activități au constat în curățarea rigolelor pe versantul Galata, înlocuit țeavă și indicatoare căzute din rond Piața Nicolina, montat stâlpi și oglinzi trafic 80 cm pe șoseaua Bârnova și bulevardul Chimiei, înlocuit stâlpii flexibili portocalii H300 rupți de pe strada Prof.

Popinceanu, cosit mecanic pe Calea Chișinăului. De asemenea, pe strada Nicolina au fost montați stâlpi flexibili portocalii H300 și indicatoare. În zonele Primăverii și bulevardul Nicolae Iorga a fost degajat terenul și încărcat gunoiul”, a scris edilul moldovean pe Facebook.