În zilele de caniculă, oamenii sunt tentați să-și seteze aparatul de aer condiționat la o temperatură foarte scăzută. Cu toate acestea, Washington Post a aflat de la experți că această metodă poate fi și riscantă, și ineficientă.
Potrivit standardelor internaţionale, nu este recomandată setarea unui aparat de aer condiționat sub 25 grade şi nici la o temperatură cu peste 6 grade sub cea de la exterior.
Dacă afară se înregistrează 35 de grade, aerul condiționat nu trebuie setat la mai puţin de 10 grade sau la mai mult de 29 de grade.
Iată tot ce trebuie să știți despre setarea termostatului, inclusiv ce nu este recomandat să faceți, potrivit Family Handyman.
Fiecare sistem de aer condiționat are o anumită capacitate de răcire
Există câteva motive pentru care nu ar trebui să setați niciodată temperatura unui aparat de aer condiționat foarte jos pentru a răcori spațiul.
Jennifer Amann, expertă la Consiliul American pentru economie eficientă din punct de vedere energetic, spune că asta „nu va răci casa mai repede”.
Shichao Liu, profesor de inginerie arhitecturală la Institutul Politehnic Worcester din Massachusetts, subliniază acest aspect, explicând: „oamenii cred că dacă fixează temperatura foarte jos, casa se va răci foarte repede și mai mult. Complet greșit”.
Pe de altă parte, fiecare sistem are o anumită capacitate de răcire. Dacă setați termostatul la o temperatură care depășește această capacitate, aparatul va continua să funcționeze, muncind mai mult și încercând să o atingă.
Acest lucru pune o presiune inutilă asupra aparatului de aer condiționat, scurtându-i durata de viață.
Funcționarea continuă a aparatului de aer condiționat consumă energie electrică. Atunci când toată lumea folosește aparatele de aer condiționat în mod continuu, rețeaua de alimentare se poate defecta, iar riscul este să nu mai folosiți aparatul deloc.
Cum trebuie setat aparatul de aer condiționat
Când setați termostatul, schimbările treptate de temperatură fac o diferență enormă. În zilele caniculare, diferenţa poate creşte, dar nu mai mult de 10°C, pentru a evita efectul de şoc termic cauzat de diferenţele mari de temperatură atunci când se face trecerea de la un ambient rece la unul foarte cald şi invers.
Potrivit standardelor internaţionale, nu este recomandată setarea unui aparat de aer condiționat sub 25°C şi nici la o temperatură cu peste 6°C sub cea din exterior.
Temperaturile mai mici reduc umiditatea la interior, ducând la uscarea membranelor din nas şi gât, iar acest lucru poate cauza simptome similare unei răceli.
Sfaturi privind eficiența energetică
Un singur grad de creștere a termostatului poate economisi aproximativ 1% din energie.
„Dacă toți cei care sunt departe de casă și-au setat termostatul astfel încât să economisească cel puțin 5% din energie, acest lucru poate face diferența în abordarea acelei sarcini de vârf”, susține Amman.
Atenție mare și la orele de vârf ale consumului de energie. Când este foarte cald afară în timpul după-amiezii, majoritatea oamenilor pornește aparatele de aer condiționat.
Acesta este momentul în care rețeaua de alimentare este cel mai tensionată, așa că o creștere a termostatului cu 1 grad poate avea un impact major.
În primul rând, pentru a obține cea mai bună răcire a aparatului de aer condiționat și a economisi energie, asigurați-vă că efectuați întreținerea corespunzătoare a unității.