Oprim sau nu caloriferele în camerele pe care nu le folosim? Oprim sau nu căldura când plecăm de acasă? Sfaturi utile pentru români în sezonul rece.
Oprim sau nu caloriferele în camerele pe care nu le folosim?
Oprește caloriferele și închide ușile în camerele pe care le folosești rar! Astfel vei economisi bani deoarece nu va mai circula apă în caloriferele acelea.
Dezavantaj: În camerele orientate spre nord poate apărea umezeală, ceea ce poate duce la mirosuri neplăcute și chiar la probleme de umiditate.
Cum să prevenim umiditatea?
În loc să oprești complet caloriferele, pornește-le din când în când pentru a menține o temperatură minimă. Aerisește periodic camerele pentru a preveni umezeala.
Dacă ai setare de îngheț la robinetul caloriferului, folosește această setare pentru a preveni înghețul conductelor în nopțile reci, ne explică cei de la The Radiator Centre.
Oprim sau nu căldura când plecăm de acasă?
Nu lăsa centrala pornită la o temperatură scăzută când pleci, chiar dacă afară este frig. Este un mit că acest lucru economisește energie. Căldura se pierde prin pereți și feronerie, iar centrala consumă mult pentru a o păstra constantă.
Setează un interval orar în care să pornești încălzirea cu puțin timp înainte să ajungi acasă. Astfel, vei găsi casa încălzită la o temperatură plăcută fără a risca pierderi mari de căldură.
Când lucrezi de acasă, oprește caloriferele din camerele nefolosite (alte decât biroul) pentru a economisi energie. Instalează un calorifer electric în birou, neconectat la sistemul de încălzire centrală. Acestea au timer și pot fi integrate într-un sistem smart home pentru a încălzi doar camera în care lucrezi.
Seara, când încălzirea centrală funcționează, poți opri caloriferul din birou. Poți economisi energie și bani oprind căldura în camerele nefolosite sau setând termostatul să pornească înainte să te întorci acasă. Ai grijă, însă, să previi umezeala și înghețul, mai ales în camerele orientate spre nord.
Cum să menții o cameră caldă, pe timpul iernii, fără să dai drumul la încălzire?
Stratificați textilele naturale, cum ar fi lâna, pielea și blana artificială.
Blocați curenții de aer și închideți ușile pentru a menține aerul cald în cameră!
Acoperiți ferestrele cu perdele de calitate.
„Perdelele căptușite, de bună calitate, merită investiția. Sunt potrivite pe tot parcursul anului, oferind un control al temperaturii. Căptușelile opace și termice ajută la menținerea încăperii calde, pe timpul iernii, și mai rece, vara, blocând total lumina nedorită.
Capacitatea de a ajuta la împiedicarea pătrunderii aerului rece în casă le face mai utile în timpul lunilor de toamnă și iarnă. Căptușelile opace și termice ajută la menținerea încăperii calde, ceea ce are avantajul suplimentar că orice sisteme de încălzire/răcire vor funcționa și mai eficient”, explică un manager de design.
Mutați mobilierul departe de ferestre.
Un covor mai bun pentru izolare suplimentară!