Regulă pentru pensionarii din România. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis

ÎCCJ

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că emiterea deciziei de pensionare pune capăt raportului de serviciu al funcționarilor publici, indiferent dacă aceștia solicită suspendarea plății pensiei. Decizia, pronunțată pe 25 noiembrie 2024, este obligatorie pentru toate instanțele din România.

ÎCCJ clarifică statutul funcționarilor

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a hotărât că emiterea unei decizii de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu al unui funcționar public, chiar dacă acesta a solicitat suspendarea plății pensiei. Decizia este obligatorie pentru instanțe și clarifică o problemă de drept ridicată de Tribunalul Suceava.

Instanța supremă a fost sesizată în contextul unei situații juridice complexe legate de prelungirea raportului de serviciu după îndeplinirea condițiilor de pensionare. Tribunalul Suceava a cerut dezlegarea următoarei chestiuni: emiterea deciziei de pensionare, ulterior suspendată la cerere, afectează raportul de serviciu prelungit și îl încetează de drept?

Decizia Înaltei Curți

ÎCCJ a stabilit că, în conformitate cu articolul 517 alineatul (2) din Codul administrativ, raportul de serviciu încetează de drept la emiterea deciziei de pensionare, indiferent dacă plata pensiei a fost suspendată ulterior:

„Decizia nr. 91: Admite sesizarea formulată de Tribunalul Suceava – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 867/86/2024, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 517 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţia menţinerii la cerere a raportului de funcţie publică după îndeplinirea condiţiilor de pensionare, emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcţionarul public ceruse suspendarea plăţii pensiei. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 noiembrie 2024”, se arată pe site-ul Înaltei Curți.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, prin Decizia nr. 91 din 25 noiembrie 2024, că emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcționarul public a solicitat suspendarea plății pensiei. Hotărârea este obligatorie, conform Codului de procedură civilă.

Decizia clarifică statutul funcționarilor publici aflați în astfel de situații și devine obligatorie pentru toate instanțele, în conformitate cu prevederile legale.

Modificări importante pentru pensionari

Legea nr. 360/2023 privind pensiile a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024. Aceasta impune reguli stricte și diferențiate pentru pensionarii care doresc să cumuleze pensia cu venituri din activitate.

Unele categorii de pensionari beneficiază de flexibilitate, în timp ce altele sunt supuse unor restricții clare. Nerespectarea condițiilor stabilite poate duce la pierderea pensiei.

O prevedere importantă a legii vizează pensionarii de invaliditate. Aceștia pot obține venituri suplimentare fără restricții, indiferent de gradul de invaliditate (I, II sau III). Modificarea le oferă persoanelor cu dizabilități libertatea de a desfășura activități remunerate fără riscul pierderii pensiei.