Semnele cu „Parcare Interzisă”/„Loc Rezervat” nu pot fi folosite de oricine

Rezervarea unui loc de parcare în fața locuinței se face numai cu acordul primăriei. Aceste locuri de parcare sunt, în general, închiriate pentru un an de zile.

Locurile de parcare publice sau rezidențiale sunt administrate de autoritățile locale sau de companii private contractate de primării. Ele sunt amenajate pe șosea sau pe trotuare care aparțin domeniului public.

În cazul în care proprietarul unei case nu este de acord ca alți șoferi să parcheze pe trotuarul din fața locuinței sale, aflat pe domeniul public, poate face o solicitare autorităților locale prin care să ceară acest lucru. Dacă primăria îi acceptă cererea, pe trotuarul din fața locuinței sale vor fi montați stâlpișori sau alte elemente de blocare a accesului mașinilor străine. Ba chiar se pot monta indicatoare ori marcaje rutiere prin care să impună această restricție.

Ce valoare juridică au semnele de „Parcare Interzisă” și „Loc Rezervat”?

Semnele cu „Parcare Interzisă” și „Loc Rezervat” nu au nicio valoare juridică, dacă nu ai primit acordul primăriei. Conform legii, instalarea neautorizată de mijloace de semnalizare rutieră se pedepsește cu o amendă, dar în unele cazuri se pot da și până la 2 ani de închisoare.

„Acestea sunt doar simple hârtii lipite pe un zid sau pe un gard. Nu au nicio valoare juridică și nu poți chema poliția să îi amendeze pe cei care au parcat pe acel trotuar.

Ba chiar este posibil ca cel care sună să fie amendat, dacă autoritățile consideră că a apelat nejustificat Poliția. Și chiar se poate considera infracțiune montarea de unor mijloace de semnalizare rutieră neautorizate1”, a explicat un avocat pentru ProMotor.

Este interzisă parcarea în dreptul porților de acces în curte sau garaj

De altfel, legea interzice parcarea în dreptul porților de acces în curte sau garaj. Indiferent dacă proprietarul a pus afiș cu „Nu parcați” pe poartă sau nu, dacă un străin își lasă mașina în acest loc va fi sancționat contravențional. Șoferii trebuie să fie atenți unde parchează pentru a nu bloca accesul într-o curte, garaj sau pe proprietatea cuiva.

Blocarea accesului în curte sau garaj se sancționează cu amendă care depășește 600 de lei. În plus, Poliția Română poate dispune ridicarea mașinii, ceea ce înseamnă achitarea unei suprataxe pentru a o recupera.