Crinul este o floare aromată frumoasă, asociată simbolic cu sărbătoarea creștină a Paștelui. Simbolizând puritatea, crinii ocupă un loc special în inima multor oameni, împodobindu-le casa. Dar dacă ești stăpânul unei pisici, crinul este ultimul lucru pe care ar trebui să-l aduci în casă.
Aproape toate soiurile de crini sunt toxice pentru pisici
„Multe soiuri de crini, inclusiv crinul Tigru, sunt extrem de toxici pentru pisici. Aceste plante, chiar și în cantități mici, pot duce la leziuni severe ale rinichilor felinelor”, explică Zahid Adnan, expert în plante la The Plant Bible, conform Hunker.com.
Din acest motiv, nu ar trebui să țineți crini în casă, dacă aveți o pisică. Termenul „crin” cuprinde o serie de plante diverse, care provoacă mai multe probleme în funcție de toxinele pe care le conțin. Crinii din genul Lilium și Hemerocallis, sunt unii dintre cei mai dăunători atunci când vine vorba de animalele de companie, dar majoritatea crinilor sunt problematici.
Simptomele variază de la o furnicătură minoră în gură până la deces dacă, de exemplu, un om ar consuma crinul stelar, Zigadenus fremontii (cunoscut și sub numele de crinul morții).
Ce să faci dacă pisica a ingerat flori sau frunze de crin
Ingerarea florilor sau frunzelor de crin poate provoca felinelor insuficiență renală, care vor da semne de otrăvire în aproximativ 6- 12 ore după ce au ingerat părți de plante sau polen. Există o varietate de simptome, inclusiv deshidratare, vărsături, lipsă de apetit și letargie. Semnele mai avansate sunt lucruri precum tremurul, dezorientarea și crizele. Nu există un „antidot” la otrava crinilor. Singura soluție este să transportați pisica la un medic veterinar; cu cât mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de supraviețuire.
Interesant este faptul că aceste flori nu sunt toxice și pentru câini.
Efectele plantelor toxice pot fi grave pentru pisici
Efectele plantelor toxice pot fi destul de grave. Când o pisică ingeră o plantă toxică, simptomele pot varia foarte mult. Simptomele ușoare pot include salivare, vărsături și diaree, în timp ce reacții mai severe pot duce la letargie, dificultăți de respirație, tremurături și chiar insuficiență renală sau hepatică. În cel mai rău caz, ingerarea acestor plante foarte toxice poate fi fatală dacă nu este tratată imediat.
Semnele de toxicitate includ lipsa poftei de mâncare, convulsii și ritmuri anormale ale inimii.
„Dacă bănuiți că pisica a ingerat o plantă toxică, solicitați imediat ajutorul medicului veterinar”, sfătuiește ea. „Aduceți o probă de plantă pentru a ajuta medicul veterinar să identifice toxina și să ofere tratamentul adecvat”, adaugă ea.