Este interzis pentru cei care nu stau la adresa din buletin. Legea este cât se poate de clară și se aplică în cazul tuturor românilor. Despre ce este vorba și ce trebuie să știm?
Reguli clare pentru românii care vor să voteze la alegerile locale. Ei nu pot vota decât la localitatea de domiciliu care apare în buletin.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a dat detalii în contextul alegerilor locale. El a spus că cetăţenii pot vota doar la secţia de votare la care sunt arondaţi conform domiciliului sau reşedinţei stabilite cu 60 de zile înainte de alegeri. La alegerile europarlamentare, însă, se poate vota la orice secţie de votare.
Românii pot vota doar unde sunt arondaţi conform adresei din buletin
Toni Greblă a explicat că, pentru alegerile locale, cetăţenii României pot vota doar la secţia de votare la care sunt arondaţi conform domiciliului din buletin. De asemenea, cei care şi-au stabilit reşedinţa cu cel puţin 60 de zile înaintea scrutinului pot vota la secţia de votare corespunzătoare reşedinţei lor.
”Pentru alegerile locale, cetăţenii României pot să voteze doar la secţia de votare unde sunt arondaţi conform domiciliului. Pot să voteze de asemenea la reşedinţă cetăţenii români care au stabilită reşedinţa cu cel puţin 60 de zile înaintea scrutinului” a declarat preşedintele AEP.
Regulile sunt diferite la alegerile locale
El a precizat că cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau străinătate pot vota la orice secţie de votare din ţară sau din străinătate. Ei pot face acest lucru doar la alegerile europarlamentare, deoarece acestea se desfăşoară într-o singură circumscripţie electorală.
Toni Greblă a subliniat că, indiferent dacă votează în ţară sau în străinătate, într-un colț sau altul al ţării, aceeași listă de 33 de europarlamentari este votată. Din acest motiv locul unde îți exerciți dreptul de vot nu contează. Totuși, a explicat el, la alegerile locale, situația este diferită. În acest caz, cetățenii aleg primarul localității lor. Acest lucru indică faptul că au domiciliul acolo și sunt interesați de acea zonă.
Românii nu se pot deplasa în afara localității de domiciliu
Prin urmare, românii nu pot să se deplaseze la celălalt capăt al ţării pentru a-și exercita dreptul de vot.
”Ori că votează în ţară sau străinătate, într-un colt sau altul al ţării, tot aceeaşi listă de 33 de europarlamentari o votezi şi din această cauză nu contează unde îţi exerciţi dreptul de vot”, a explicat Toni Greblă.
La alegerile locale, este altceva, aleg primarul localităţii, înseamnă că am domiciliul acolo, că mă interesează acel oraş şi nu pot să mă duc la capătul celălalt al ţării să îmi exercit dreptul de vot, a mai spus Toni Greblă.
Toni Greblă a subliniat că se poate vota doar în localitatea de domiciliu. El a evidențiat că aceste reguli sunt în vigoare de ani buni în România și în întreaga lume.
”Nu pot să votez decât la localitatea de domiciliu”, a arătat Greblă.
În concluzie, cei care nu stau la adresa din buletin nu pot vota dacă nu se află în respectiva localitate!
Îndrumar privind interacțiunea la urne cu persoanele transgender
Biroul Electoral Central a transmis, printr-o circulară, birourilor electorale din ţară și Autorităţii Electorale Permanente (AEP) un îndrumar. Acesta a fost elaborat de către Asociaţia Accept. El prevede recomandări privind interacțiunea la urne cu persoanele transgender, în contextul alegerilor din 9 iunie.
În document se menționează că în multe cazuri, în ceea ce privește persoanele transgender, datele din buletin sau alte acte de identitate nu corespund sau nu corespund în totalitate cu înfățișarea persoanei. Astfel, pot apărea situații în care prenumele și mențiunile privind sexul diferențiază de modul în care persoana se prezintă lumii, ca bărbat sau femeie. Acest aspect a fost precizat de Accept în solicitarea adresată BEC. O cerere similară a fost înaintată BEC și de către Avocatul Poporului.