În anul 2025, bugetarii care vor beneficia de vouchere de vacanță vor fi obligați să semneze un angajament privind utilizarea acestora. Noile reglementări stabilite de Guvern impun ca aceștia să contribuie cu o sumă proprie la achiziționarea unui pachet turistic. Voucherele vor fi acordate doar angajaților cu salarii de bază nete de până la 8.000 de lei, iar pentru a fi utilizate, voucherele vor trebui să acopere doar jumătate din valoarea unui pachet turistic.

Vouchere de vacanță 2025: Noi reglementări de acordare

Guvernul a stabilit printr-un proiect de hotărâre noi reglementări pentru acordarea de vouchere de vacanță în 2025 pentru bugetari.

Astfel, angajații din instituțiile publice care se încadrează în condițiile prevăzute de lege vor putea beneficia de vouchere de vacanță în valoare de 800 de lei.

Totuși, aceștia vor trebui să semneze un angajament pe propria răspundere, conform căruia se obligă să contribuie cu o sumă similară din veniturile proprii.

vouchere-vacanta, declaratie
SURSA FOTO: captură

În cadrul acestei măsuri, salariații vor fi obligați să utilizeze voucherele de vacanță pentru a acoperi cel mult 50% din costul unui pachet turistic de cel puțin 1.600 de lei.

Diferența de 800 de lei va fi plătită din fonduri proprii, iar utilizarea voucherelor va fi posibilă doar în unități de cazare care dețin licență de turism sau certificat de clasificare, conform normelor legale în vigoare.

Detalii despre declarația pe proprie răspundere

O schimbare importantă în procesul de acordare a voucherelor de vacanță pentru anul 2025 este introducerea unei declarații pe proprie răspundere, care va trebui semnată de beneficiari.

Bogdan Ivan
SURSA FOTO: Facebook, Bogdan Ivan

„Am deschis astăzi consultarea publică pentru noile norme de accesare a voucherelor de vacanţă. Am făcut întregul proces cât mai simplu posibil. Dacă îndeplineşti condiţiile prevăzute de lege, vei primi 800 de lei, sumă care va fi virată de angajatorul tău pe cardul de vacanţă.

Pentru anul 2025 salariații din instituţiile publice care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 1, alin. (2) din ordonanța de urgență și optează pentru acordarea voucherelor de vacanță, își exprimă în scris angajamentul de a le utiliza pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziţionate, respectiv 800 de lei pentru achiziţionarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puţin 1.600 lei și de a suporta suma de 800 lei din fonduri proprii, potrivit formularului prevăzut ca model în anexa nr. 13.”

Se introduce o nouă anexă, anexa nr. 13 – Declarația pe proprie răspundere a beneficiarilor voucherelor de vacanță”, a declarat ministrul Economiei, Ivan Bogdan.

Modificări în contractele cu unitățile turistice

O altă modificare importantă vizează contractele încheiate între unitățile emitente de vouchere și unitățile de cazare.

Acestea vor putea încheia contracte doar cu unități care dețin licență de turism sau certificat de clasificare emis de autoritățile competente.

De asemenea, autoritatea centrală în domeniul turismului va publica pe site-ul oficial lista unităților turistice autorizate, iar aceasta va fi transmisă unităților emitente de vouchere.

În acest context, antreprenorii din domeniul turismului consideră că, din cauza reglementărilor mai stricte și a cerinței de a plăti partea proprie din buzunarul propriu, numărul celor care vor beneficia de voucherele de vacanță ar putea să scadă semnificativ.

De asemenea, procesul de utilizare a acestora se va desfășura pe parcursul anului 2025, iar voucherele vor fi acordate direct pe cardurile de vacanță, fără a mai putea fi decontate ulterior.