Regula Sfântă pentru toți șoferii din România. Se aplică și pentru șoferii de autobuz. Este interzis!

drum expres

Sursă foto: Dreamstime

Titi Aur trage un semnal de alarmă privind lipsa educației rutiere, subliniind că nu ar trebui să rămânem indiferenți atunci când șoferul conduce cu viteză sau este distras de telefon.

Titi Aur trage un semnal de alarmă despre lipsa educației rutiere

Titi Aur, un expert renumit în conducerea defensivă, trage un semnal de alarmă cu privire la lipsa educației rutiere în rândul șoferilor profesioniști, în special al celor care conduc mijloace de transport în comun. Potrivit acestuia, șoferii de autobuz își folosesc telefoanele mobile, deoarece pasagerii nu reacționează la comportamentele lor riscante.

Titi Aur subliniază că problema siguranței rutiere este profund legată de educația insuficientă a întregii societăți, nu doar a celor care dețin permise de conducere.

Într-o declarație recent acordată DC News, el a subliniat că responsabilitatea pentru siguranța în trafic nu revine doar șoferilor, ci și pasagerilor, care nu reacționează la comportamentele necorespunzătoare ale acestora.

„Teoretic, ar trebui să fie toată societatea instruită, informată,” a spus Titi Aur.

Expertul afirmă că, în România, dintr-o populație de 19,3 milioane de oameni, aproximativ 10 milioane sunt șoferi. Totuși, o mare parte a cetățenilor nu deține permis de conducere, dar utilizează în continuare mijloacele de transport în comun sau călătorește ca pasager în mașini private.

Aceasta este motivul pentru care întreaga societate ar trebui să beneficieze de educație în domeniul siguranței rutiere.

Titi Aur a subliniat că, atunci când ne urcăm în autobuz și observăm comportamente periculoase ale șoferului, acesta este responsabil, dar și pasagerii contribuie la problemă. El a evidențiat că nu ar trebui să rămânem indiferenți atunci când șoferul conduce cu viteză sau este distras de telefon.

Titi Aur afirmă că pasagerii ar trebui să reacționeze și să sancționeze comportamentele riscante ale șoferilor, în loc să le ignore.

„Când ne urcăm în autobuz şi şoferul face nebunii, e vinovat. Dar şi noi ceilalţi suntem vinovaţi. Cum să stăm toţi liniştiţi când ăla merge cu viteză sau se uită la telefon?” a întrebat retoric Titi Aur.

Potrivit lui Titi Aur, motivul pentru care șoferii de autobuz se simt îndreptățiți să încalce regulile este lipsa temerii față de consecințele sociale.

„De ce fac asta? Pentru că ei, în subconştient, ştiu că cei pe care îi transportă nu au habar, nu le pasă,” a adăugat acesta.

Alcoolul la volan, o problemă frecventă pe șoselele din România

Tot în cadrul aceleași emisiuni, Titi Aur a abordat și problema condusului sub influența alcoolului, o altă deficiență majoră de educație rutieră în România.

Conform unui sondaj efectuat de Asociația Spirits Romania, 2 din 10 șoferi români admit că au condus sub influența alcoolului. În plus, doar 16% dintre respondenți consideră că șoferii care consumă alcool constituie cel mai mare risc pentru siguranța rutieră.

„Lipsa de educație și de conștientizare îi face pe mulți șoferi să creadă că lor nu li se poate întâmpla nimic,” a comentat Aur.

El a spus că mulți șoferi minimalizează efectele alcoolului, considerând că doar o cantitate mică sau o distanță scurtă nu prezintă riscuri.

„Tot felul de doar-uri de astea într-un fel ca să își găsească o justificare, un motiv,” a explicat Titi Aur.